instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Mijn favoriete Griekse eilanden

Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete Griekse eilanden. Eilandhoppen is een hele leuke manier om ze te leren kennen, het gepuzzel met ferry’s en hotels kun je met een gerust hart aan mij overlaten. Ik heb inmiddels 25 Griekse eilanden bezocht, sommige zelfs meerdere keren.

Folegandros

Folegandros is een klein en rustig eiland waar je nog een stukje écht Griekenland vindt. Het contrast tussen het dorre eiland en de schilderachtige witte kubushuisjes is erg aantrekkelijk. De hoofdstad van het eiland is een typisch Cycladen chora met drie pittoreske pleintjes vol met tavernes die met elkaar verbonden zijn door kleine witte steegjes.

Heel mooi is de Panagia kerk die je op zo’n 15 minuten lopen vanaf de hoofdstad vindt. 

Stranden zijn er ook op het eiland, bijvoorbeeld in het havenplaatsje Karavostasi en in Alkali. Maar je kunt ook met de watertaxi naar het afgelegen strand van Agios Nikolaos, hier zijn geen strandbedjes (die vind je nergens op dit eiland) maar wel twee tavernes op het strand met uitstekende verse vis en koele wijn.

Amorgos

Op het kleurrijke eiland kom je de typische bouwstijl van de Cycladen veel tegen: spierwitte huisjes met felblauwe luiken, koepeltjes en balkonnetjes. De bloemenzeeën op straat en de helderblauwe zee op de achtergrond maken het plaatje compleet. Er zijn verdeeld over het eiland een aantal mooie stranden. En een echte aanrader is het eten bij een van de havens, waar de verse vis uit de zee zo op je bordje belandt!

De hoofdstad van Amorgos is Amorgos Stad, dat zoals op meer eilanden ook wel Chora (dorp) wordt genoemd. De stralende, witte huizen van Chora doemen op tussen de rotsige, droge omgeving: een prachtig gezicht! Overal zie je witte kerkjes, fotogenieke huisjes en smalle straatjes ingelegd met allerlei mozaïekpatronen. Er heerst hier een beetje een hippie sfeer, iedereen is heel relaxed, er zijn veel koffietentjes, wijnbarretjes en kleine souvenirwinkeltjes. Ook de windmolens en het Venetiaanse kasteel in Chora zijn leuk om te bezoeken.

Een van de hoogtepunten van Amorgos is het Chozoviotissa klooster. Dit spierwitte klooster is tegen een steile bergwand opgebouwd. Na een flink klimmetje heb je hiervandaan een prachtig uitzicht over zee.

Astypalea

De ferry brengt je vandaag naar Astypalaia is het meest westelijke eiland van de Dodecanese eilandengroep. Het is een idyllisch en bergachtig eiland. Astypalaia betekent letterlijk “Oude Stad”. Hoewel het eiland bij de Dodecanese hoort, ligt het eigenlijk tussen de Dodecanese en de Cycladen in, ten zuidwesten van het eiland Kos en ten zuidoosten van Amorgos. Het had net zo goed een Cycladen eiland kunnen zijn, zeker als je kijkt naar de manier van bouwen en de kleur van de huisjes hier: wit. Het Venetiaanse kasteel op de top van de heuvel in Chora, traditionele windmolens en witgekalkte huizen creëren een magische omgeving. De Chora wordt een van de mooiste in Griekenland genoemd.

Behalve de mooie Chora heeft het eiland ook een aantal heerlijke strandjes: azuurblauw water, wit zand en indrukwekkende rotsen op de achtergrond zorgen voor een prachtig plaatje. Bekende stranden op het eiland zijn Livadi Beach en Pera Gialos, het stadsstrand bij de hoofdstad Chora. Ook minder bekende stranden zoals Kaminakia, Steno (de smalle zandstrook tussen de twee delen) en Agios Ioannis zijn de moeite meer dan waard.

Het is heel goed te doen om hier met een huurauto rond te rijden, zo kun je de diverse stranden bezoeken maar ook naar Vathi rijden.

In dit afgelegen dorp dat je deels bereikt via een onverharde weg is een restaurant. Het enige in het dorp. Hier zit een vrouw aan een tafel, samen met een lammetje en haar moeder. Als je naar binnen gaat, dan staat ze op en wijst naar een briefje waarop staat dat je alles zelf kunt pakken, het afrekenen volgt pas veel later. Er komen hier echt locals eten en het eten is heerlijk. Maar vooral de ervaring maakt het tot een feest.

Kleine Cyclades

Tussen Naxos en Amorgos ligt een groep van eilandjes die de Kleine Cycladen worden genoemd. Het gaat om vier bewoonde eilandjes, nl. Iraklia, Schinoussa, Pano Koufonissi en Donoussa en een aantal onbewoonde eilandjes zoals Keros, Kato Koufonissi, Ano en Kato Andikeri.

Tot voor kort waren deze eilandjes erg geïsoleerd en toeristisch heel weinig ontwikkeld. Nu echter legt zelfs de belangrijke bootlijn die Piraeus via Paros en Naxos met Amorgos verbindt, aan op de Kleine Cycladen (bijna altijd op Iraklia, Schinoussa en Koufonissi, soms ook op Donoussa). Maar de trouwste bezoeker van deze eilanden is zeker de Express Skopelitis, die vanuit de haven van Katápola op Amorgós praktisch dagelijks de lokale verbinding met Náxos via de Kleine Cycladen verzorgt. Deze kleine ferry is ook van levensbelang voor de inwoners van de eilanden, hij bezorgt de post, maakt bezoek aan familie en vrienden mogelijk en natuurlijk de bevoorrading van de eilanden.

De Kleine Cycladen zijn nog altijd kleine oases van rust, zeker buiten de maanden juli en augustus. Maar juist door hun faam van rust en authenticiteit zijn ze, zeker in het hoogseizoen, de laatste jaren een aantrekkelijk reisdoel geworden. Maar nog niets vergeleken met bijvoorbeeld Mykonos of Santorini. Het is heerlijk om een paar dagen op de eilanden door te brengen, ze hebben allemaal hun eigen uitstraling en onderling combineren is goed te doen, maar wel afhankelijk van het schema van de Skopilitis.

Huurauto’s zijn er niet op de eilanden, er zijn dan ook geen tankstations.

Op wandelgebied zijn Iraklia en Donoussa relatief de interessantste – een van de charmes is dat je het hele eiland kan rondwandelen in een dag.

Het leuke Koufonissia is een buiten de gebaande paden paradijsje wat zee en strand betreft, vooral de kleur van de zee is hier heel intens. De natuurlijke schoonheid van dit eiland is van onschatbare waarde. Er zijn geen luxe auto’s omdat niemand ze nodig heeft. Vervoersmiddelen zijn er bijna niet omdat iedereen bijna overal naar toe kan lopen. Huur een fiets, dan kun je hele eiland rond. En ga ’s avonds wat drinken in het dorpje in een van de vele tavernes.

Nisyros

Je neemt de ferry naar het vulkanische eiland Nisyros. Een Griekse legende zegt dat het is ontstaan uit een steen die de god Poseidon gooide. Aangekomen in de haven van Mandraki wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Je ziet de kubusvormige huizen in dit dorp dat in de vorm van een amfitheater is gebouwd, in de schaduw van een middeleeuws kasteel en het klooster van Panagia Spiliani tegen de rotswand.

Overdag is het er vrij druk, omdat veel dagjesmensen vanuit Kos hier op bezoek komen. Ze komen voornamelijk voor de vulkaan, die bestaat uit meerdere kraters die samen een enorme omvang hebben. De grootste kraters zijn de Polyvotis van 260 meter lang (vernoemd naar de boze reus) en de Stefanos van 30 meter lang. Voor een uitbarsting tijdens je vakantie op Nisyros hoef je niet bang te zijn: de vulkaan ligt op actieve breuklijnen, maar slaapt. De laatste uitbarsting was in 1888, sindsdien zijn er alleen gaten waaruit zwavelachtige rook opstijgt actief. Een wandeling door dit woeste maanlandschap met rookgaten en kraters is een echte aanrader!

Het dorpje Nikia dat vlakbij de vulkaan ligt is ook een aanrader om te bezoeken. Je raakt gemakkelijk verdwaald in het doolhof van kleine straatjes. Je kunt er heerlijk eten in de paar tavernes die er zijn.

Je kunt trouwens ook heerlijk eten in Mandraki, er zijn een aantal uitstekende restaurants en je zit heerlijk aan het water. Bovendien zijn ’s avonds alleen de eilandbewoners en de hotelgasten er, alle dagjesmensen zijn allang weer naar huis. De sfeer is heerlijk, en de wijn ook, yamas!

Sifnos

Wanneer je met de ferry aankomt op Sifnos wordt je omringd door hoge, kale bergen met een wit kapelletje of een klooster op de top. Het eiland Sifnos is echter niet zo dor als je in eerste instantie zou denken, de echte schoonheid van dit eiland ligt namelijk op zes kilometer van de haven. Hier vind je een heuvelachtig landschap met daarin verspreid typische witte Cycladen dorpjes. Sifnos staat ook bekend als culinair eiland.

Bezoek het dorp Kasto, een van de mooiste dorpen van het eiland dat sinds de prehistorie bewoond is geweest. Apollonia is de traditionele hoofdstad van Sifnos. Het is een dorp met trappenhuisjes, smalle steegjes en kerkjes met blauwe koepels. Apollonia ligt op drie heuvels en bestaat uit meerdere kleine dorpjes. Deze dorpen zijn door de bouw in de afgelopen decennia naar elkaar toe gegroeid. Deze dorpen zijn in eerste instantie Kato- en Pano Petali maar ook Katavati en Artemonas.

Milos

Milos beschikt over prachtige zandstranden en over fantastische zeegrotten. De Kleftiko zeegrot is zeker een must als je op het eiland bent. Milos is wereldberoemd geworden door de vondst van het beeld Venus de Milo dat nu in het Louvre van Parijs staat. In het plaatselijke museum vind je een replica. Verder vind je er heerlijke stranden, waaronder ook Sarakiniko Beach met zijn krijtachtige rotsen en hoge kliffen die zich in de zee storten.

Chalki

Het eiland dat ook wel Halki wordt genoemd is 10 kilometer lang en 3 kilometer breed, echt klein dus. Verwacht hier geen trendy bars en restaurants met muziek. Hier overheerst de stilte. Er zijn hier bijna geen brommers en heel weinig auto’s. ‘s Avonds hoor je alleen het klotsen van de zee tegen de kade en het gezellige geroezemoes van etende mensen. Je kunt op Chalki geen auto’s huren. Er is maar één taxi. Neem deze taxi en vraag hem naar het hoogste punt te rijden. Je komt dan ook langs een oud verlaten dorp, waar vroeger de inwoners op Halki woonden. Neem ook een kijkje bij het klooster


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE