instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Eilandhoppen Amorgos, Kleine Cycladen & Naxos

De meeste mensen denken bij de Cycladen aan het spectaculaire vulkanische eiland Santorini en het feestgangers paradijs Mykonos. De meeste instagramfoto’s worden daar namelijk gemaakt. Maar dat is niet het ‘echte’ Griekenland. De Grieken die ik ken zijn allemaal heel stellig: Don’t go to Mykonos. Het is hier veel te toeristisch en op de meeste plaatsen veel te duur. Voor Santorini geldt ongeveer hetzelfde, maar het is okay om het een keer gezien te hebben. En beiden eilanden hebben een luchthaven dus zijn ze prima te gebruiken als hub. En daarna gewoon lekker snel op een ferry stappen en minder bekende (en dus minder toeristische) eilanden bezoeken. De route uitbreiden of inkorten? Jij bepaalt de eilanden dus laat het me weten. Ik ben op al de eilanden zelf geweest en op nog veel meer.

Dag 1: Reis Mykonos

Je vliegt naar Mykonos, waar je een nacht zult verblijven. Struin door de smalle doolhofstraatjes en bezoek Klein Venetië om een Instagramwaardige foto te maken. Je kunt heerlijk eten op Mykonos en ’s avonds een terrasje pakken.

Dag 2 t/m 5: Amorgos

Je wordt bij je accommodatie opgehaald en naar de haven van Mykonos gebracht. Hier vertrekt de ferry naar Amorgos. Eenmaal aangekomen in de haven, staat een huurauto op je te wachten.

Op het kleurrijke eiland kom je de typische bouwstijl van de Cycladen veel tegen: spierwitte huisjes met felblauwe luiken, koepeltjes en balkonnetjes. De bloemenzeeën op straat en de helderblauwe zee op de achtergrond maken het plaatje compleet. Er zijn verdeeld over het eiland een aantal mooie stranden. En een echte aanrader is het eten bij een van de havens, waar de verse vis uit de zee zo op je bordje belandt!

De hoofdstad van Amorgos is Amorgos Stad, dat zoals op meer eilanden ook wel Chora (dorp) wordt genoemd. De stralende, witte huizen van Chora doemen op tussen de rotsige, droge omgeving: een prachtig gezicht! Overal zie je witte kerkjes, fotogenieke huisjes en smalle straatjes ingelegd met allerlei mozaïekpatronen. Er heerst hier een beetje een hippie sfeer, iedereen is heel relaxed, er zijn veel koffietentjes, wijnbarretjes en kleine souvenirwinkeltjes. Ook de windmolens en het Venetiaanse kasteel in Chora zijn leuk om te bezoeken.

Een van de hoogtepunten van Amorgos is het Chozoviotissa klooster. Dit spierwitte klooster is tegen een steile bergwand opgebouwd. Na een flink klimmetje heb je hiervandaan een prachtig uitzicht over zee.

Dag 6 t/m 11: Kleine Cycladen

Je rijdt naar de haven van Amorgos voor de ferry naar de Kleine Cycladen.

Tussen Naxos en Amorgos ligt een groep van eilandjes die de Kleine Cycladen worden genoemd. Het gaat om vier bewoonde eilandjes, nl. Iraklia, Schinoussa, Pano Koufonissi en Donoussa en een aantal onbewoonde eilandjes zoals Keros, Kato Koufonissi, Ano en Kato Andikeri.

Tot voor kort waren deze eilandjes erg geïsoleerd en toeristisch heel weinig ontwikkeld. Nu echter legt zelfs de belangrijke bootlijn die Piraeus via Paros en Naxos met Amorgos verbindt, aan op de Kleine Cycladen (bijna altijd op Iraklia, Schinoussa en Koufonissi, soms ook op Donoussa). Maar de trouwste bezoeker van deze eilanden is zeker de Express Skopelitis, die vanuit de haven van Katápola op Amorgós praktisch dagelijks de lokale verbinding met Náxos via de Kleine Cycladen verzorgt. Deze kleine ferry is ook van levensbelang voor de inwoners van de eilanden, hij bezorgt de post, maakt bezoek aan familie en vrienden mogelijk en natuurlijk de bevoorrading van de eilanden.

De Kleine Cycladen zijn nog altijd kleine oases van rust, zeker buiten de maanden juli en augustus. Maar juist door hun faam van rust en authenticiteit zijn ze, zeker in het hoogseizoen, de laatste jaren een aantrekkelijk reisdoel geworden. Maar nog niets vergeleken met bijvoorbeeld Mykonos of Santorini. Het is heerlijk om een paar dagen op de eilanden door te brengen, ze hebben allemaal hun eigen uitstraling en onderling combineren is goed te doen, maar wel afhankelijk van het schema van de Skopilitis.

Huurauto’s zijn er niet op de eilanden, er zijn dan ook geen tankstations.

Op wandelgebied zijn Iraklia en Donoussa relatief de interessantste – een van de charmes is dat je het hele eiland kan rondwandelen in een dag.

Het leuke Koufonissia is een buiten de gebaande paden paradijsje wat zee en strand betreft, vooral de kleur van de zee is hier heel intens. De natuurlijke schoonheid van dit eiland is van onschatbare waarde. Er zijn geen luxe auto’s omdat niemand ze nodig heeft. Vervoersmiddelen zijn er bijna niet omdat iedereen bijna overal naar toe kan lopen. Huur een fiets, dan kun je hele eiland rond. En ga ’s avonds wat drinken in het dorpje in een van de vele tavernes.

Dag 12 t/m 15: Naxos

Je wordt bij je accommodatie opgehaald en naar de haven gebracht. Hier vertrekt de ferry naar Naxos die er ongeveer een uur over doet. In de haven van Naxos staat een huurauto voor je klaar.

Naxos is het grootste Cycladen eiland en ook het meeste groene. Overal zie je groene dalen en valleien met wijnranken, olijf- en citroenbomen, afgewisseld door bergen en bronnen. De citroenblaadjes zijn het hoofdingrediënt van de bekende citroenlikeur Kitron uit Naxos.
De hoofdstad van het eiland Naxos-stad, is een sfeervol stadje met een Venetiaans kasteel, smalle straatjes en steegjes en typische huisjes in Cycladenstijl. Cultuursnuiven kun je bij de 2500 jarige marmeren tempelpoort; de Portara, aan de haven en een bekende fotospot voor een mooie zonsondergang.

In de bergdorpjes Chalki en Filoti lijkt het of de tijd heeft stilgestaan, je kunt hier nog de echte Griekse smaken proeven in van de restaurantjes. In Chalki kun je ook een bezoekje brengen aan de citroenlikeur destilleerderij en zien hoe deze Kitron likeur gemaakt wordt en natuurlijk even proeven. Filoti is een mooi agrarisch dorp en staat bekend om de kaasproductie (schaap- en geitenmelk) van de bekende Naxos-kazen. Je kunt ook richting Apiranthos ten oosten van Naxos-stad, het bergdorpje is autovrij, dus je kunt heerlijk relaxed door de smalle steegjes wandelen en de prachtige architectuur bewonderen en de Griekse sfeer inademen.

Naxos heeft de mooiste zandstranden van de Cycladen. Bekend is het Agios Prokopios-strand met mooie zandduinen en welke bijna overloopt in het Agia Anna-strand, hier kun je met je voeten in het zand heerlijk genieten van een echte Griekse salade. Ook het stads-strand van Chora in de baai van Agios Georgios is fraai, maar kan zomers wat drukker zijn. Loop dus wat zuidelijker voor een rustiger plekje. Noordelijker ligt het Agios Georgios strand, wat geliefd is bij windsurfers.

Dag 16 t/m 17 : Santorini

De laatste ferry van deze reis pak je vandaag, je vaart naar Santorini.

De kerkjes van Santorini zijn misschien wel het meest gefotografeerd, want hoe fotogeniek kan je het krijgen? Je moet wel op je beurt wachten want er zijn meer fotografen in de buurt. Maar de hagelwitte gebouwen met felblauwe koepels en een azuurblauwe zee, maken van Santorini wel een plaatje. Ook de zonsondergangen geven Santorini een extra WOW-momentje

Dag 18: Naar huis

Vandaag vlieg je weer naar huis…of toch liever nog even verder eilandhoppen?


Voorbeeldreizen Griekenland:
De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE