instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Eilandhoppen Nisyros, Astypalaia & Chalki

Dag 1: Kos

Je vliegt vandaag naar Kos en na aankomst word je opgehaald en naar je hotel gebracht in de haven. Je kunt vandaag heerlijk uitrusten bij je hotel en ’s avonds lekker gaan eten in Kos stad.

Dag 2 t/m 5: Nisyros

Je neemt de ferry naar het vulkanische eiland Nisyros. Een Griekse legende zegt dat het is ontstaan uit een steen die de god Poseidon gooide. Aangekomen in de haven van Mandraki wordt je opgehaald en naar je hotel gebracht. Je ziet de kubusvormige huizen in dit dorp dat in de vorm van een amfitheater is gebouwd, in de schaduw van een middeleeuws kasteel en het klooster van Panagia Spiliani tegen de rotswand.

Overdag is het er vrij druk, omdat veel dagjesmensen vanuit Kos hier op bezoek komen. Ze komen voornamelijk voor de vulkaan, die bestaat uit meerdere kraters die samen een enorme omvang hebben. De grootste kraters zijn de Polyvotis van 260 meter lang (vernoemd naar de boze reus) en de Stefanos van 30 meter lang. Voor een uitbarsting tijdens je vakantie op Nisyros hoef je niet bang te zijn: de vulkaan ligt op actieve breuklijnen, maar slaapt. De laatste uitbarsting was in 1888, sindsdien zijn er alleen gaten waaruit zwavelachtige rook opstijgt actief. Een wandeling door dit woeste maanlandschap met rookgaten en kraters is een echte aanrader!

Het dorpje Nikia dat vlakbij de vulkaan ligt is ook een aanrader om te bezoeken. Je raakt gemakkelijk verdwaald in het doolhof van kleine straatjes. Je kunt er heerlijk eten in de paar tavernes die er zijn.

Je kunt trouwens ook heerlijk eten in Mandraki, er zijn een aantal uitstekende restaurants en je zit heerlijk aan het water. Bovendien zijn ’s avonds alleen de eilandbewoners en de hotelgasten er, alle dagjesmensen zijn allang weer naar huis. De sfeer is heerlijk, en de wijn ook, yamas!

Dag 5 t/m 12: Astypalaia

De ferry brengt je vandaag naar Astypalaia is het meest westelijke eiland van de Dodecanese eilandengroep. Het is een idyllisch en bergachtig eiland. Astypalaia betekent letterlijk “Oude Stad”. Hoewel het eiland bij de Dodecanese hoort, ligt het eigenlijk tussen de Dodecanese en de Cycladen in, ten zuidwesten van het eiland Kos en ten zuidoosten van Amorgos. Het had net zo goed een Cycladen eiland kunnen zijn, zeker als je kijkt naar de manier van bouwen en de kleur van de huisjes hier: wit. Het Venetiaanse kasteel op de top van de heuvel in Chora, traditionele windmolens en witgekalkte huizen creëren een magische omgeving. De Chora wordt een van de mooiste in Griekenland genoemd.

ASTIPALEA , GREECE – SEPTEMBER 4: Holiday Greece 2021 – Chora (Photo by Jan Kruijdenberg) #knadskas

Behalve de mooie Chora heeft het eiland ook een aantal heerlijke strandjes: azuurblauw water, wit zand en indrukwekkende rotsen op de achtergrond zorgen voor een prachtig plaatje. Bekende stranden op het eiland zijn Livadi Beach en Pera Gialos, het stadsstrand bij de hoofdstad Chora. Ook minder bekende stranden zoals Kaminakia, Steno (de smalle zandstrook tussen de twee delen) en Agios Ioannis zijn de moeite meer dan waard.

Het is heel goed te doen om hier met een huurauto rond te rijden, zo kun je de diverse stranden bezoeken maar ook naar Vathi rijden.

In dit afgelegen dorp dat je deels bereikt via een onverharde weg is een restaurant. Het enige in het dorp. Hier zit een vrouw aan een tafel, samen met een lammetje en haar moeder. Als je naar binnen gaat, dan staat ze op en wijst naar een briefje waarop staat dat je alles zelf kunt pakken, het afrekenen volgt pas veel later. Er komen hier echt locals eten en het eten is heerlijk. Maar vooral de ervaring maakt het tot een feest.

Dag 12 & 13: Chalki

Het eiland dat ook wel Halki wordt genoemd is 10 kilometer lang en 3 kilometer breed, echt klein dus. Verwacht hier geen trendy bars en restaurants met muziek. Hier overheerst de stilte. Er zijn hier bijna geen brommers en heel weinig auto’s. ‘s Avonds hoor je alleen het klotsen van de zee tegen de kade en het gezellige geroezemoes van etende mensen. Je kunt op Chalki geen auto’s huren. Er is maar één taxi. Neem deze taxi en vraag hem naar het hoogste punt te rijden. Je komt dan ook langs een oud verlaten dorp, waar vroeger de inwoners op Halki woonden. Neem ook een kijkje bij het klooster

Dag 14: Rhodos

Je gaat vandaag met de ferry naar Rhodos voor de laatste dag, of je blijft langer en je gaat nog verder eilandhoppen.

Dag 15: Vlucht terug naar huis


Voorbeeldreizen Griekenland:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE