instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Oman & unieke luxe tentenkampen

Oman is een fascinerend oosters sprookje met een eeuwenoude beschaving, indrukwekkende woestijnlandschappen, prachtige oases en wadi’s en ruige bergketens. Een land boordevol geschiedenis en historische bezienswaardigheden en niet te vergeten de enorm vriendelijke bevolking. Het land is gezegend met een heerlijk winterklimaat en prachtige stranden.

Een bijzonder manier om Oman te ontdekken is per 4-WD met ervaren chauffeur terwijl je stijlvol overnacht in luxe tentenkampen. De tentenkampen zijn mobiel en kunnen in overleg op iedere gewenste plek worden opgebouwd, net als in de sprookjes van 1001 nacht.

De luxe slaaptenten variëren afhankelijk van de locatie, maar zijn altijd ingericht met goede matrassen, frisse katoenen lakens, donzen kussens en traditionele meubels. Elke slaaptent heeft zijn eigen badkamer tent, open naar de hemel en ingericht met zachte handdoeken, wastafel, douche en een selectie van zeep en lotions.

Elk luxe kamp heeft zijn eigen algemene ruimte, ingericht in een stijl in overeenstemming met de ambiance van de omgeving. Met kussens en tapijten, actuele boeken, jeu de boules en karton spellen. Je dineert aan een mooi gedekte tafel onder de sterren naast een knapperend haardvuur. Het eten is zoveel mogelijk lokaal geproduceerd en wordt vers bereid door de chefkok van het kamp en is altijd heerlijk. Er is geen elektrisch licht, met uitzondering van zonne-energie, en de nadruk ligt op het behoud van de atmosfeer door middel van natuurlijke verlichting door kaarsen, olielampen en kampvuren. Hoe romantisch!

“de nadruk ligt op het behoud van de atmosfeer door middel van natuurlijke verlichting door kaarsen, olielampen en kampvuren.”

Dag 1: The Wahiba Sands
Na het ontbijt word je opgehaald bij je hotel in Muscat en rij je met een 4-WD met zeer ervaren chauffeur langs de kustweg die loopt tussen Muscat en Sur. Al snel ga je in oostelijke richting naar het Hajar gebergte. Na een steil grindpad ga je naar de top van het indrukwekkende Selmah Plateau dat 2.000 m boven zeeniveau ligt. Uitzicht naar het noorden is op de Arabische Zee en in het zuiden, in de wazige verte, op de Wahiba woestijn. Tot een paar jaar geleden waren deze oude dorpen alleen toegankelijk te voet of per ezel. Hier stop je voor een heerlijke vers bereide picknick lunch.

Halverwege de middag laat je de bergen achter je en ga je via Wadi Tayeen de woestijn in en rij je het laatste stuk over zandpaden naar het kamp, gelegen in de roodbruine duinen. Diner en overnachting in het door kaarslicht en kampvuur verlichte kamp in je luxe tent.

Dag 2: The Wahiba Sands
Na een heerlijk ontbijt rij je de woestijn uit naar Wadi Bani Khalid, één van de grootste en meest dramatische wadi’s in Oman, een groene oase spectaculair tegen een berg aangelegen. Het dorp met boerderijen die nog steeds op traditionele wijze worden bestierd laat dadels, bananen, mango en papaja plantages zien. Een wandeling door dit afgelegen en weinig bezochte dorp geeft inzicht in het leven van Omanis nu en in vele opzichten zoals dit altijd is geweest. De wadi stroomt uit het dorp en in een dramatische en steile canyon die omhoog slingert vanaf de ingang. Ideaal zwembad voor een snelle duik. Je krijgt een heerlijke picknick lunch in de schaduw van de rotsen. Op de terugweg naar het kamp kun je proberen om off-road te rijden in het zand want je wordt achter het stuur van de 4-WD gezet. Uiteraard onder de deskundige begeleiding van de ervaren Omani.

Dag 3: Khalouf Beach camp
Vandaag vervolg je je weg naar de kust, maar niet alvorens te stoppen om koffie te drinken en een praatje te maken met de lokale bedoeïenen familie. Deze korte ontmoeting geeft je inzicht in hoe de mensen werken en leven. Daarna ga je met je 4-WD een tocht maken van 100 km door de Wahiba Sands woestijn. Een nieuwe kans voor je om je zand rijvaardigheid te oefenen. Je stopt voor een heerlijke lunch en een snelle duik in de zee bij het vissersdorp Qihayd. Na de lunch verder zuidwaarts langs de kustweg naar Khalouf en het prachtige kamp voor de komende twee nachten, gelegen in een lagune aan de Indische Oceaan waar flamingo’s zich vaak laten zien.

Dag 4: Khalouf Beach Camp
Vandaag de hele dag genieten van een ontspannen dag op het strand met vissen, zwemmen, strand rijden, snorkelen of misschien wel een bezoek aan een lokale markt om verse vis te kopen die de chef-kok kan bereiden voor het diner.

Dag 5: The Hajar Mountains
Na een vroeg ontbijt laat je de oceaan achter je en ga je terug naar de bergen via het kleine stadje Sinaw. Dit is waar de bedoeïenen komen om zaken te doen in de souk. Sinaw souk behoort tot één van de oudste bewaarde souks in Oman en één van de weinige plaatsen waar je traditioneel zilver kunt vinden. Vanaf hier gaat de reis naar Nizwa, onderbroken door een lunch stop in een gerestaureerd fort dicht bij het oude dorp van Manah of misschien binnen de dadel plantages van Birkat al Mauz. Nizwa behoort tot één van de grootste steden van Oman en was tot de 12e eeuw de hoofdstad van Oman.

Het Fort van Nizwa is één van de oudste forten van het Sultanaat en stamt uit de 17e eeuw. Je kunt dit fort beklimmen en als beloning ontvang je een schitterend uitzicht over de stad, de bergen en de oase. Ook de souk van Nizwa is erg bekend, dit is één van de mooiste van het Arabische schiereiland. In deze souk zijn vele winkels gevestigd, waar traditionele sieraden en andere zilveren voorwerpen worden gemaakt. Erg bijzonder is de vrijdagochtendmarkt, waar de wekelijkse dierenmarkt wordt gehouden. Handelaren uit de hele omgeving komen bijeen om hun dieren onder luid handgeklap te kopen en te verkopen. Een unieke belevenis!

Na Nizwa rij je naar het kamp boven de stad Tanuf, genesteld in de bergen 1000 m boven de zeespiegel, op tijd om de spectaculaire zonsondergang te bewonderen.

Dag 6: The Hajar Mountains
Je kampeert op 1.000 m, in volledige privacy,  met uitzicht op de hoogste berg van Oman, Jebel Shams. Gelegen temidden van enkele van de mooiste bergen van het Omanse landschap. Dit is een geweldige uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en er zijn tal van activiteiten: wandelingen voor geologie en flora liefhebbers, bezoeken aan traditionele bergdorpjes en een kans om de lokale mensen te ontmoeten en inzicht te krijgen in de lokale manier van leven. ’s Nachts is de sterrenhemel adembenemend en er is veel ruimte voor enthousiaste amateur-astronomen.

Dag 7: Muscat
Na het ontbijt bezoek je de Unesco stad Bahla, beroemd om zijn fort, souk en lokale aardewerk. Voordat je begint aan de terugreis naar Muscat zul je wat tijd doorbrengen met het verkennen van de lokale bergdorpen om zo inzicht te krijgen in de lokale manier van leven. Al Hamra, een 400 jaar oude stad, is de thuisbasis van enkele van de oudste bewaarde huizen in Oman. Je bezoekt het kleine oude dorp Misfat al Abriyyin met zijn schilderachtige verzameling van okerkleurige stenen gebouwen, waardoor het een enigszins middeleeuwse sfeer heeft. Een wandeling door dit mooie dorp van kronkelende straatjes en overdekte passages brengt je naar de Falaj (irrigatiesysteem), die loopt onder het dorp, omgeven door weelderige bougainvillea, banaan palmen en ander groen.
Vanaf hier begint de afdaling van de Westelijke Hajar, langs de indrukwekkende Wadi Bani Auf, één van de grootste en meest onvergetelijke off-road drives van Oman. Je rijdt door zeer ruig berglandschap en kleine dorpjes. Je stopt bij het mooie bergdorp Balad Sayt voor de lunch en een wandeling. Het imposante fort van Rustaq dateert van vier eeuwen voor het begin van de islam in Oman. Eén van de belangrijkste bezigheden hier is de bijenteelt; pure Omani honing wordt erg gewaardeerd en is van de hoogste kwaliteit.

In de late namiddag kom je aan in Muscat en eindigt deze rondreis. Je kunt je verblijf uiteraard verlengen in één van de prachtige hotels aan de kust van Muscat.


Klik op de foto om te vergroten of scroll naar beneden voor andere suggesties

 


Overige suggesties voor Midden-oosten & Noord-Afrika

 


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE