instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Reisblog: Finland, Ukkohalla

Op uitnodiging van een Finse leverancier vlieg ik in februari van Amsterdam naar Kajaani in Finland, met een tussenstop in Helsinki. Na aankomst op de luchthaven van Kajaani werd ik opgehaald en naar het Ukkohalla resort gebracht.

Dit uitstekende resort ligt en bevindt zich direct naast de skipiste, is voorzien van een leuk en goed restaurant, diverse sauna’s, speelhal, bowlingbaan en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ukkohalla is gelegen op het Finse platteland, het ligt afgelegen maar prachtig aan een groot bevroren meer. Het is een goed alternatief voor andere bestemmingen in Fins Lapland.

Ik zou vergezeld worden tijdens deze studiereis, door drie Duitse reisagenten maar die hebben vertraging en zullen midden in de nacht arriveren.

Op het plan staat een overnachting in de nieuwe Sky View Cabin, geïsoleerd gelegen boven op een berg. Deze cabins hebben een glazen dak zodat je het Noorderlicht heel goed kunt zien.

Leuk detail wat ik pas besefte toen ik afgezet was bij mijn cabin voor die nacht; ik zat helemaal alleen op die berg. Omdat het allemaal spiksplinternieuw is, heb ik de eer om als eerste hier te slapen, helemaal nu de Duitsers er nog niet zijn. Het landschap is prachtig, de bomen zijn diep bevroren en buigen om van de sneeuw. Het is -17 graden, donker en zoals gezegd eenzaam op de berg. Maar het had ook iets heel magisch. Geen noorderlicht gezien, wel prachtige sterren en lekker geslapen.

Dag 2: wereldkampioenschap sneeuwvoetbal & sneeuwschoenwandeling 

‘s Morgens wordt de bagage opgehaald en sleetjes afgeleverd. De Duitsers zijn inmiddels gearriveerd en we gaan naar beneden sleeën. Heel grappig om te doen en ook nog best spannend want het gaat heel hard.

Na het ontbijt begint de eerste winterpret, bij het resort worden de wereldkampioenschappen sneeuw voetballen gehouden. Dit doen ze hier sinds 2000. 

Elke winter, aan het begin van februari, komen honderden mensen uit verschillende landen naar Ukkohalla om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Sneeuwvoetbal. We mogen meedoen met een demonstratiewedstrijd, slechts 2 x 5 minuten maar meer dan genoeg want het is heel zwaar omdat de sneeuw tot je knieën komt.

Na de lunch worden we naar het resort gebracht om warme kleding aan te trekken (sneeuw overall, muts, handschoenen, snowboots en sneeuwschoenen). Daarna gaan we starten met een sneeuwschoenwandeling en drinken we eerst koffie bij het kampvuur in een houten hut. Tijdens de wandeling ontdek ik de magie en stilte van het prachtige Finse sneeuwlandschap en hoe eenvoudig je je op deze manier door de sneeuw voortbeweegt.

Dag 3: bezoek aan een rendierboerderij

We worden opgehaald en rijden naar een rendierboerderij.  Op de boerderij maken we kennis met de rendieren die ook gevoerd mogen worden. Daarna een heerlijke lunch in een typische Finse Kota waarbij je je eigen worstjes kunt grillen. Daarna een tocht met een rendier en slee en hoor je de feiten en verhalen over de traditionele rendierboerderij.

Tijdens de lunch eten we rendieren soep wat heerlijk smaakt met brood zo uit de oven.

‘s Middags is het tijd voor een tocht per sneeuwscooter. Omdat ik niet zo’n held ben neem ik achterop plaats. 

Na het diner gaan we met z’n allen naar Saunaworld dat bij het hotel ligt. We hebben een heerlijke tijd in de hottub buiten met -17 graden. Maken sneeuwengelen in de sneeuw en warmen weer op in het Finse stoombad. We waren met een gezelschap van een aantal Finse en Duitse vrouwen, en ik. Mooi om weer mee te maken dat zo’n internationale studiereis verbroederd (of in dit geval verzusterd)

Dag 4: Naar huis

Voor mij zit het er weer op, maar je kunt hier in Ukkohalla nog veel meer activeiten doen. Zoals een fietstocht met een fatbike, skieen, langlaufen, maar ook een huskysafari. Hiervoor moet je wel naar Vuokatti, een transfer van ongeveer anderhalf uur maar dat is helemaal niet erg want het landschap is prachtig. Daar aangekomen maak je dan een flitsende sledetocht met husky honden die wordt afgesloten met warme bessensap terwijl je luistert naar interessante verhalen over het dagelijks leven van deze prachtige dieren. De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE