instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Reisblog: Oman

Reisverslag Oman CONCEPT

Vroegste beschavingen, 1001 nachten, souks, woestijnen & tentenkampen

Een aantal jaren geleden had ik mezelf opgegeven voor de verkiezing ‘beste zelfstandig reisadviseur van Nederland’. Omdat ik bij de laatste vijf was geëindigd mocht ik op uitnodiging van het Oman’s verkeersbureau dit bijzondere land bezoeken.

In een land waar elke bewoner gratis een lapje grond krijgt om een huis op te bouwen en waar de gezondheidszorg en het onderwijs kosteloos zijn, leven tevreden burgers. Oman is zo’n land. Het staatshoofd, Sultan Qaboos bin Said, vindt dat de olierijkdom uit de grond, mede aan het volk behoort. Oman is dan ook sterk in opkomst als vakantiebestemming!

Het prachtige en mystieke Oman wordt door veel reizigers ontdekt als vakantiebestemming, en terecht. Het land heeft veel te bieden: prachtige oases met wadi’s, sfeervolle dorpjes uit het sprookje van 1000 en 1 nacht, prachtige zandkastelen en forten, hoge rode zandduinen in de Wahiba Woestijn, indrukwekkende bergen en natuurlijk de ongerepte zeekust waar schildpadden hun eieren leggen. 

Het Fort van Nizwa is één van de oudste forten van het Sultanaat en stamt uit de 17e eeuw. Je kunt dit fort beklimmen en als beloning ontvang je een schitterend uitzicht over de stad, de bergen en de oase. Ook de souk van Nizwa is erg bekend, dit is één van de mooiste van het Arabische schiereiland. In deze souk zijn vele winkels gevestigd, waar traditionele sieraden en andere zilveren voorwerpen worden gemaakt. Erg bijzonder is de vrijdagochtendmarkt, waar de wekelijkse dierenmarkt wordt gehouden. Handelaren uit de hele omgeving komen bijeen om hun dieren onder luid handgeklap te kopen en te verkopen. Een unieke belevenis!

Dag 1: We ontmoeten de andere finalisten op Schiphol en vliegen naar Oman. Bij aankomst kijk je al meteen je ogen uit; de aankomsthal is groot en blinkend schoon. De mannen lopen in witte jurken, sommige met een dolk.

Na ons ontbijt vertrekken we voor een minirondreis door Oman. We bezoeken eerst de grote moskee van Muscat, prachtig van ontwerp en absoluut aan aanrader om te bezichtigen! Vrouwen dienen hier wel gesluierd naar binnen te gaan. Mannen dienen hier geen korte broek te dragen.

Na dit bezoek rijden we door naar Nizwa. Dit zilverstadje staat bekend om zijn oude fort (Fort van Jabrin) wat wij natuurlijk ook bezoeken. Het is een van de oudste forten van Oman, gebouwd in de 17e eeuw voor Imam Bilarab). Na een uitgebreide rondleiding bezoeken we de lokale souk, die erg traditioneel is. Op vrijdagen is er in Nizwa een veemarkt, die echt de moeite waard is te bezoeken.

Wij checken in bij het Golden Tulip Nizwa. Een prima 4 sterren hotel gelegen tussen de bergen. Er is een prima zwembad en de kamers zijn netjes. Ook is het eten in dit hotel goed en niet duur.

Dag 6:

Vandaag is eigenlijk wel een hoogtepunt van de reis. We gaan een jeepsafari maken door de bergen. Het landschap is prachtig met mooie bergen. We bezoeken de diepste Canyon van Oman, Wadi Nakher.Onderweg bezoeken we het oasedorpje Misfah. Dit is een dorpje dat je binnengaat door een poort, waar alle tijd heeft stilgestaan. Er lopen nog mensen rond met ezeltjes, allerlei trappenstraatjes banen een weg naar beneden. De omgeving is hier zo groen (met allerlei palmenbomen), omdat er allemaal waterkanaaltjes (wadi’s) door dit dorpje lopen. (Mensen willen hier niet gefotografeerd worden). Echt een juweel om te bezoeken!

We lunchen bij tentenkamp the View, schitterend in de bergen gelegen, met tenten die goed zijn ingericht met een eigen badkamer waar u kunt overnachten. Prachtig uitzicht over de bergen! Na deze rit rijden we naar Muscat waar we inchecken in het Shang Ri La Hotel!

Als u hier komt aanrijden door de bergen voel je meteen dat je naar iets bijzonders gaat! Het is een groot complex bestaande uit 3 gedeelte. Luxe, comfort en sfeer zijn hier de juiste woorden voor. Geweldige restaurants, prachtige zwembaden en een geweldige service mag u hier verwachten. Vanuit het strand kunt u meteen snorkelen en de prachtige onderwater wereld bekijken. Al Waha is het gedeelte voor families met kinderen. Al Bandar zijn de deluxe kamers en dan is er nog het luxeuze gedeelte Al Husn met een apart zwembad. Alles is top verzorgd en de ligging tussen de bergen is echt uniek! Alle kamers zijn luxe en verzorgd.

Dag 7

Na een heerlijk ontbijt brengen wij nog een bezoek aan de grote souk van Muscat, echt de moeite waard weer, inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 50 graden! Tijd dus om nog een paar uur te relaxen bij het zwembad en de zee van het Shang Ri La hotel.

Dan is het alweer tijd om te vertrekken naar het vliegveld voor onze terugvlucht naar Nederland. We vertrekken op tijd en na een tussenlanding in Abu Dhabi landen we de volgende ochtend vroeg op Schiphol.Ik kijk terug op een geweldige reis naar Arabië, het middenoosten. De mensen zijn heel erg vriendelijk, maar wel traditioneel.

Dubai is een en al luxe als je dat wilt en perfect in onze winter vanwege het heerlijke klimaat en de korte vliegtijd. Maar ook als stopover op een doorvlucht of als citytrip is Dubai zeker de moeite waard, zeker voor de meest verwende vakantieganger. Maar ook indien u geen luxe wenst, is Dubai de moeite waard.

Oman, is authentiek en sfeervol. Met zijn prachtige bergen, oasedorpjes waar de tijd heeft stil gestaan, schitterende canyons en woestijnen, het is echt authentiek en een beleving wie eens een keer totaal iets anders wil doen dan de normale strandvakanties! De combinatie van cultuur en schitterende resorts aan de stranden van Muscat staan echt garant voor een bijzondere reisbeleving!

Hier bezochten we het plein waaraan het gouden paleis van Sultan Qaboos is gevestigd, de kleine toeristische Mutrah Soukh en de grote indrukwekkende Sultan Qaboos Grand Mosque. In deze moskee waar op vrijdag ruim 20.000 Omani komen bidden is het voor dames verplicht om een sluier te dragen en verder van pols tot enkel bedekt te zijn (je kunt hier uiteraard zelf voor zorgen, of je kunt een gewaad huren bij de ingang). Muscat is één van de schoonste hoofdsteden ter wereld, maar heeft niet echt een centrum waar je lekker rond kunt slenteren. Wel heerlijk slenteren is het langs het privéstrand van een majestueus vijfsterren hotel of in de zwembadrijke tuinen van het prachtig ingerichte The Chedi Hotel (5*). Ook kun je lange wandelingen maken in Shangri-La’s Barr al Jissah Resort waar je – in het over-de-top super-de-luxe gedeelte – struikelde over de vergaderende Arabieren en het versleten (iets-te-)hoogpolig tapijt.

Rass Al Jinz

We laten Muscat achter ons en het echte avontuur kan beginnen. Op weg naar de Bimmah Sinkhole hebben we een dirt road genomen. Wat een gaaf gezicht was dat, om met vijf witte terreinwagens achter elkaar door het stof te racen. In Oman vind je diverse ‘sinkholes’. De natuurlijke waterbronnen zijn er de oorzaak van dat er een wonderlijk gat in het aardoppervlak is ontstaan. De Bimmah Sinkhole is de meest fotogenieke van de sinkholes, je kunt er zwemmen en bijvoorbeeld picknicken. De sinkhole is mooi maar zonder gids slecht bereikbaar en geen absoluut hoogtepunt te noemen. Wat daarentegen beslist niet gemist mag worden, is het Rass Al Jinz schildpadden reservaat waar we in de avond arriveerden. Rond middernacht en ’s morgens nog voor de zon op komt is er de mogelijkheid om met een gids het strand op te gaan op zoek naar ei-leggende zeeschildpadden. Dit is zo’n magisch gezicht! De schildpadden waren veel groter – en we kwamen ook veel dichterbij – dan ik had verwacht. Omdat je je in een natuurreservaat bevindt, wordt natuurlijk wel elke stap onder strikte begeleiding gezet en is foto’s met flits(!) nemen streng verboden. We overnachtten in het prachtig Afrikaans aandoende luxe tentenkamp van Rass Al Jinz.

Wadi’s

Van Rass Al Jinz vervolgt onze reis naar de zandwoestijn Wahiba Sands. Onderweg maken we nog diverse snapshots bij de kleurrijke wadi’s. Wadi’s zijn de droogstaande rivierbeddingen die na regenbuien prachtig groen en vol leven zijn. Hier vindt ook het ‘wadi-bashing’ plaats (met een 4×4 door de ondergelopen rivierbeddingen crossen). Onze gidsen/chauffeurs zagen hier duidelijk ook wel de lol van in en scheurden zo hard als zij konden door het water zodat je met je raam op een kiertje direct werd beloond met een streep water op je schoot. Doordat het in de week voor onze komst harder had geregend dan het in de afgelopen twee jaar had gedaan, hebben onze gidsen onderweg heerlijk kunnen stunten met de 4×4’s. De ene plas was nog dieper dan de ander en de ene gids sloofde zich nog harder uit dan de ander! De wadi’s zijn in dit bizar warme klimaat een ideale plek om wat verkoeling te zoeken, zo zie je bijvoorbeeld nabij de kleine dorpjes vaak schattige kindertjes in de wadi’s spelen. Twee van de bekendere wadi’s zijn Wadi Shab en Wadi Bani Khalid. In die laatste staat het water vaker wat hoger en er is een klein restaurantje bij. Wil je een wat minder toeristische wadi bezoeken is Wadi Tiwi nabij Sur een goed alternatief. Sur zelf is een heel oud kustplaatsje waar je in een fabriekje – waar wel weer veel toeristen komen – kunt bekijken hoe de oude Dhow-schepen nog geheel met de hand worden gemaakt.

Wahiba Sands

Wie ooit in Namibië is geweest kan zich waarschijnlijk voorstellen hoe de onwerkelijk manier waarop het droge ruwe landschap gedurende slechts enkele kilometers omslaat in een fluweelzachte stille omgeving met immense zandduinen, duinen die vanuit het niets in beeld verschijnen. We zweven met 120km/u door het mulle oranje zand richting het kamp waar we overnachten – Desert Nights Camp – waar we nog net op tijd de ca. 30m. hoge zandduin op kunnen rijden om de zonsondergang te aanschouwen. De zonsondergang was minder spectaculair dan we gehoopt hadden maar de zandstorm die erop volgde (als gevolg van de temperatuurverschillen tussen de duinen), is minstens zo uniek om mee te maken. De zonsopgang was dan ook een ware goedmaker voor ons vroege opstaan. Al om half vijf reden we de zandduinen weer op om daar tot ongeveer half acht te blijven om constant alle kleursverschillen in het zand te zien veranderen. Voor we aan het ontbijt aanschoven trakteerde onze gids ons op een echte once in a lifetime-ervaring. We gingen ‘dune-bashen’! Hierbij gaat het erom dat je met een 4×4 de zandduinen oprijdt om vervolgens een beetje te freestylen. Met andere woorden: schuin, omgekeerd, achteruit, zonder gas, plankgas – je kunt het zo gek niet bedenken en Masoud vond het een super goede manier om de zandheuvels op en af scheuren. Toen hij de auto uitstapte en achterin ging zitten ging het pas echt mis; wij mochten namelijk zelf ook een stukje crossen. Je kunt je voorstellen dat we ons hele leven nog niet met zulke klamme handen achter het stuur hebben gezeten!

Natuurlijk is er voor de bezoekers die met wat minder adrenaline op de vroege ochtend genoegen nemen, een alternatief in de vorm van kameel rijden. Ook kunnen er quads worden gehuurd waarmee zelfstandig door de woestijn kan worden gereden. Zo hard als je zelf wilt; dat dan weer wel.

Na het ontbijt laten we de woestijn achter ons en vervolgen we onze reis via Misfah – een authentiek bergdorpje met een eeuwenoud vernuftig irrigatiesysteem – naar de enige echte ‘Grand Canyon’ van Oman. Wel anderhalve kilometer diep kon je vanaf de top van Jebel Shams de kloof in kijken. Waanzinnig!

Nizwa

Op de dag dat we het fantastische Oman gaan verlaten bezoeken we nog vlug de oude binnenstad van Nizwa. In tegenstelling tot Muscat is hier wel een leuk centrum. Elke vrijdag is er een enorme veemarkt waar de meeste Omani nog altijd hun (levend) vlees voor de feestdagen inkopen. In de inmense heerlijk geurende soukh van Nizwa voorzag iedereen van onze groep zichzelf van veel te veel prachtige souvenirtjes, kruiden en wierook, en lunchen we op het terras van een authentiek Omani restaurant. In vroegere tijden heeft Oman vele forten gebouwd om zichzelf tegen gevaren van buitenaf te verdedigen. Je komt dan ook overal forten tegen. Als allerlaatste schieten we ons camerageheugen nog even vol in het Nizwa Fort dat geheel terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

De bewoners van Oman staan van oudsher open voor de rest van de wereld. Ze spreken dan ook allemaal erg goed Engels. Hoewel ze al lang geleden voor modernisering hebben gekozen, weten ze op unieke wijze het wankele evenwicht te bewaren tussen het moderne leven en toch hun tradities te bewaren. Zo is het land gastvrij maar ook nog altijd authentiek, en gaat de ontwikkeling van toerisme samen met behoud van de natuurlijke omgeving en de bijzondere cultuur.

Wadi Bani Khalid

Voor de volgende ochtend stond dune bashing op het programma, omdat een van de auto’s echter nog steeds vast staat boven op de duin en deze niet geheel makkelijk los te krijgen is, hebben we dit helaas over moeten slaan. Nadat de auto los is gaan we door met het programma, dat ons vandaag naar de een van de wadi’s brengt. De autorit laat je weer veel van het landschap van Oman zien. We rijden met de auto door de bergachtige omgeving en komen af en toe een typisch Omaans dorpje tegen. Geiten kom je werkelijk ook overal tegen. De geiten in Oman lopen gewoon langs de weg, maar zijn wel van iemand. Ze lopen enorme afstanden rondom hun woongebied, waarna ze aan het eind van de dag weer netjes teruglopen naar huis. Na een redelijk groene weg komen we aan bij de wadi. Een wadi is een rivierdal in een droog gebied, waardoor er spectaculaire oases vol groen en water ontstaan. Tijdens de regenperiodes stromen deze gebieden vol water, waardoor het er redelijk groen is. Bij aankomst lijk je in een of ander tropisch paradijs te zijn beland. Het is er groen, overal zijn palmbomen, je wordt omgeven door rotsachtige formaties en het turquoise water ziet er zeer aantrekkelijk uit om in af te koelen. We hebben even de tijd in de wadi dus besluit ik om even af te koelen in het water. Vergeet niet om als vrouw een T-shirt en het liefst een langere zwembroek te dragen tijdens het zwemmen. Na het zwemmen maak ik wat foto’s van de rest van de wadi, daarna is het tijd om te vertrekken richting Sur.

Verrassend Oman

Bestemming: A. Muscat (Oman) , B. Jebel Akhdar , C. Nizwa , D. Sur , E. Muscat 

Periode: april 2014

Vervoer: Vliegtuig en Jeep

Accommodatie: Diverse hotels

Begin april krijg ik de kans om het Sultanaat Oman, gelegen in het westen van Azië, te bezoeken op uitnodiging van het verkeersbureau van Oman. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit nog onontdekte stukje land op het Arabische Schiereiland en ga daarom maar al te graag mee. Ik ga kennis maken met een voor mij nieuw land, waarbij een nieuwe cultuur, nieuwe mensen, een totaal ander landschap, een warm klimaat en een nieuw geloof horen.

”Oman, wat heb je daar nou buiten de woestijn?” Deze vraag kreeg meerdere malen te horen toen ik vertelde dat ik naar dit land op reis mocht. En dat was ook juist hetgeen wat ik daar ging ontdekken, en wel ‘on a budget’. Oman heeft toch een beetje het imago duur en luxe te zijn. Met een wat lager budget is het land echter ook heel goed te ontdekken. Dit zouden ze ons namelijk laten zien tijdens een vijf dagen durende reis door het mooie Oman.

Vlucht naar Muscat

Met KLM vliegen we woensdagochtend om 10.35 naar Muscat International Airport, de hoofdstad van het land. Onderweg maken we nog een tussenstop van ongeveer een uur in Doha (Qatar). We krijgen tijdens de vlucht meerdere malen iets lekkers te eten, waaronder een warme maaltijd (met een ontzettend lekker toetje) en een pizzabroodje. Ook wordt er regelmatig gevraagd of je nog wat te drinken wilt. De stewardessen zijn zeer vriendelijk en doen er alles aan het je naar de zin te maken. Ik zit bij het raam en heb bij aankomst in Qatar een prachtig uitzicht op de stad Doha. In Doha staan we een uur stil, waardoor ik de gelegenheid heb even mijn benen te strekken in het vliegtuig. Het laatste stuk naar Muscat is nog dik een uur vliegen. Eenmaal aangekomen in Muscat kopen we een visum voor 5 rial (1 rial is ongeveer 1,88 euro) en gaan we op zoek naar onze gidsen voor de komende dagen. Wat mij opvalt in de aankomsthal is het enorme aantal Indiërs. We maken kennis met onze gids Mazin. Hij brengt ons naar de auto’s en de tweede gids Rashid.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Na een heerlijke nacht in het Holiday Inn Muscat Seeb Hotel en een goed ontbijt vertrekken we naar de Sultan Qaboos Grand Mosque. Het is de grootste moskee van het land en tevens de enige moskee waar je als niet-moslim in mag. De moskee is van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 11.00 uur te bezoeken. De grote koepel van de moskee is al van ver te zien. De moskee is ingehuldigd in 2001 en adembenemend om te zien. Overal zie je wit marmer, mooie vormen en Arabische motieven. Als vrouw dien je er rekening mee te houden dat je armen volledig bedekt moeten zijn, net als je benen. Ook moet je hoofd bedekt zijn, vergeet dus niet om een sjaal of doek mee te nemen.

Sultan Qaboos Grand Mosque, Oman

Onze gids Mazin neemt ons mee de moskee in en laat ons onder andere de bibliotheek en natuurlijk de prachtige gebedsruimte zien. Voor binnenkomst wel even je schoenen uit doen. Eenmaal binnen valt gelijk de enorme kroonluchter op die in het midden van de moskee hangt. De kroonluchter is wel 14 meter hoog, bevat meer dan 1.100 lampen en werd gemaakt in Duitsland. Misschien nog wel meer bijzonder is het enorme tapijt dat in de gebedsruimte ligt. Dit handgeknoopte tapijt heeft een oppervlakte van 4.343 m² en is gemaakt in Iran. In totaal werkten 600 vrouwen aan het tapijt. Het tapijt bestond voordat het in de moskee kwam te liggen uit 65 stukken, in de moskee is het aan elkaar gemaakt en werd het één tapijt. Hiermee is het ook het tweede grootste tapijt ter wereld. Omdat we zo vroeg waren zijn we net de drukte voor, wat erg fijn is als je foto’s wilt maken.

Kroonluchter Sultan Qaboos Grand Mosque, Muscat, Oman

Jebel Akhdar

We vertrekken vanuit de moskee naar Jebel Akhdar, wat staat voor de ‘groene berg’. De naam heeft het gebergte te danken aan het hogere gedeelte waar meer neerslag valt, waardoor bomen en struiken de mogelijkheid hebben daar te groeien. Ook landbouw is hier mogelijk. Nog voordat we de berg op gaan kunnen we foto’s maken van het lemen stadje Al Hamra.

Lemen stadje Al Hamra, Oman

We rijden met de auto’s de steile weg en gaan van bocht naar bocht. We stoppen op een mooi punt waar we prachtige foto’s kunnen maken en beginnen aan een wandeling van ongeveer een half uur. De route wordt bewegwijzerd door middel van gekleurde stenen. Het eerste stuk van de wandeling bestaat nog uit een pad, daarna verdwijnt het pad langzaam en vervolgen we onze weg (nadat we even de weg kwijt waren) via het irrigatiekanaal dat naar het kleine dorpje loopt. Daar wacht Mazin alweer op ons en rijden we naar de volgende activiteit.

Jebel Akhdar, gebergte Oman

Misfath Al Abreeyen

Misfath Al Abreeyen is een eeuwenoud bergdorpje op de Jebel Akhdar en alleen te bereiken per voet. Aan het begin van het dorp parkeren we de auto’s en gaan we te voet verder. Het is er prachtig groen en overal kom je bijzondere planten en fruitbomen (mango, banaan) tegen. We arriveren bij Misfah Old House voor een Omaanse lunch. Het guesthouse is gevestigd in een prachtig oud gebouw en omgeven door een betoverende tuin. De lunch is heerlijk en naderhand laat de eigenaar zijn guesthouse nog even zien. Het guesthouse blijkt heel goed te lopen, het grootste deel van de tijd zit hij vol. Er zijn diverse nette kamers met vaak een gedeelde badkamer. Boven op het guesthouse is een dakterras gemaakt met een super uitzicht over de omgeving. Na de rondleiding wandelen we weer terug naar de auto’s en overnachten we in het Jibren Hotel in Bahla.

Misfath Al Abreeyen, eeuwenoud bergdorpje op de Jebel Akhdar

Nizwa

Vandaag staat Nizwa op het programma. Nizwa staat onder andere bekend om de geitenmarkt en het fort van Nizwa. Het is tevens een van de oudste steden van Oman en was ooit de hoofdstad van het land. We beginnen ’s ochtends vroeg met een bezoek aan de geitenmarkt, waar geiten en koeien worden verhandeld door Omani in traditionele dishdasha’s. Rond 9.00 uur komen we daar aan, de meeste en beste geiten zijn dan echter al verkocht. Wil je de markt op zijn hoogtepunt beleven dan kan je het beste vroeg komen. Iedere vrijdag rond een uur of 6.00 begint de markt en duurt dan tot ongeveer 10.00 uur. Het is een beetje een zielig gezicht de geitjes zo te zien staan aan vaak een te kort touw.

Geitenmarkt Nizwa, Oman

We kijken even rond en lopen dan door naar de souq. Eerst bezoeken we het gedeelte waar de vers gevangen vis verkocht wordt, daarna lopen we de groentehal in. Het ruikt hier heerlijk naar allerlei soorten kruiden.

Groentemarkt Nizwa, Oman

Het fort is de tweede bezienswaardigheid in Nizwa. Het fort is gebouwd in 1650 en prachtig gerestaureerd, waarna het in 2007 weer werd geopend. Het fort is belangrijk voor een aantal turbulente periodes uit de geschiedenis van Oman. Je krijgt tijdens een bezoek aan het fort een goed beeld van hoe het leven er vroeger hier heeft uitgezien. Zo kan je een kijkje nemen in de vroegere gevangenis, de voorraadruimten en zijn er diverse kamers waar voorwerpen, foto’s en video’s worden tentoongesteld. Het fort van Nizwa is tevens het grootste fort van Oman.

Fort Nizwa, bezienswaardigheid Oman

De woestijn

Die middag is het tijd om richting de woestijn te rijden. We gaan overnachten in een tentenkamp dat net een aantal kilometers de woestijn in ligt. Via een hobbelige zandweg van ongeveer 11 kilometer komen we aan bij het Arabian Oryx Camp. Op dit kamp staan 37 netjes ingerichte huisjes met een prachtig uitzicht op de woestijn. De huisjes zijn allemaal voorzien van airconditioning en een badkamer met douche. We mogen ons even opfrissen na de lange reis en verzamelen net voor zonsondergang bij de receptie.

ccommodatie woestijn, Arabian Oryx Camp

We gaan namelijk de oranje zandduinen van de Wahiba Sands op om naar de zonsondergang te kijken. Met deze rit naar boven nemen we vast een voorproefje op het dune bashing van de volgende ochtend. We scheuren met de auto’s door de duinen en komen uiteindelijk heelhuids boven aan. Wat gelijk opvalt is dat het erg stil is boven. Ook voelt het fijne oranjekleurige zand heerlijk aan de voeten. Hier wachten we de zonsondergang rustig af in het zand en maken we foto’s van de mooie omgeving. Genieten is het zeker, zo vaak bekijk je nou ook weer niet een prachtige zonsondergang vanaf een zandduin in de woestijn in Oman.

Zonsondergang woestijn Oman

We eten die avond in het restaurant van het kamp. Er is werkelijk voor iedereen wel iets lekkers te vinden. Het eten wordt in Oman voornamelijk geserveerd met rijst en platte ronde pannenkoekjes (chapati’s). Ook voor vegetariërs is er genoeg te eten, lekkere salades, hummus en enkele gerechten zonder vlees. Qua vlees wordt er vooral veel lam gegeten, ook kip is erg populair. Genoeg om te kiezen dus die avond. Na heerlijk te hebben gegeten horen we muziek uit een naastgelegen ruimte komen. Een Omaans bandje speelt die avond. We horen het de muziek een half uur aan en gaan dan nog even buiten zitten. Het viel ons op dat het aantal sterren die avond best tegen viel. De gids Rashid kwam daarom met het idee om met de auto de zandduin op te gaan, omdat je daar veel minder last hebt van het licht van het kamp. Zo gezegd zo gedaan en dus zitten we een half uur later weer boven op de zandduin met een deel van de groep. Door het felle licht van de maan zijn de sterren hier echter ook nog niet heel goed te zien. Toch is het erg bijzonder om in het donker boven op zo’n zandduin te zitten. We blijven even en rijden daarna weer terug richting het kamp. Althans, we doen een poging. Halverwege de zandduin blijven we op een heuvel namelijk vastzitten met de auto. De gids zegt dat het met wat graven en duwen wel moet lukken weer los te komen. Een uur later zitten we echter nog steeds muurvast. Ondanks bang gemaakt te zijn door de gids dat er slangen en schorpioenen zouden zitten, besluiten we toch terug te lopen naar het kamp. Op onze blote voeten lopen we de heuvel af naar beneden, waarna we nog een stuk door de woestijn moeten afleggen. Zo maak je nog eens wat mee! Na nog wat gedronken te hebben begeven we ons naar onze huisjes. Met het zand tot in de onderbroek is een douche ook niet overbodig. Daarna val ik heerlijk in slaap.

Dune Bashing, woestijn OmanDune Bashing, woestijn Oman

Wadi Bani Khalid

Voor de volgende ochtend stond dune bashing op het programma, omdat een van de auto’s echter nog steeds vast staat boven op de duin en deze niet geheel makkelijk los te krijgen is, hebben we dit helaas over moeten slaan. Nadat de auto los is gaan we door met het programma, dat ons vandaag naar de een van de wadi’s brengt. De autorit laat je weer veel van het landschap van Oman zien. We rijden met de auto door de bergachtige omgeving en komen af en toe een typisch Omaans dorpje tegen. Geiten kom je werkelijk ook overal tegen. De geiten in Oman lopen gewoon langs de weg, maar zijn wel van iemand. Ze lopen enorme afstanden rondom hun woongebied, waarna ze aan het eind van de dag weer netjes teruglopen naar huis. Na een redelijk groene weg komen we aan bij de wadi. Een wadi is een rivierdal in een droog gebied, waardoor er spectaculaire oases vol groen en water ontstaan. Tijdens de regenperiodes stromen deze gebieden vol water, waardoor het er redelijk groen is. Bij aankomst lijk je in een of ander tropisch paradijs te zijn beland. Het is er groen, overal zijn palmbomen, je wordt omgeven door rotsachtige formaties en het turquoise water ziet er zeer aantrekkelijk uit om in af te koelen. We hebben even de tijd in de wadi dus besluit ik om even af te koelen in het water. Vergeet niet om als vrouw een T-shirt en het liefst een langere zwembroek te dragen tijdens het zwemmen. Na het zwemmen maak ik wat foto’s van de rest van de wadi, daarna is het tijd om te vertrekken richting Sur.

Wadi Bani Khalid, Oman

Sur

Vanuit de wadi rijden we door naar Sur. Sur is een pittoresk kustplaatsje en een leuke bezienswaardigheid vanwege de dhow werf. Op deze werf worden met de hand de traditionele vissersboten gemaakt. Deze schepen werden eeuwenlang gebruikt voor de handel met overzeese gebieden. We komen aan bij de werf, waar ze op dat moment bezig zijn met twee enorme boten. Dit zijn geen boten voor de handel of visserij, maar plezierboten die waarschijnlijk gebruikt gaan worden voor het rondvaren van toeristen. De botenmakers zijn druk bezig als we de boten op gaan. Werkelijk alles in de boot is van hout. Met de boot waar wij op mogen zijn ze al 14 maanden bezig. Gemiddeld duurt het zo’n 2 jaar voordat een boot klaar is. 

Dhow werf Sur, Oman

Na een koffiepauze onderweg bij het Wadi Shab Resort rijden we richting Muscat. We komen daar aan als het al donker is, waardoor we een prachtig uitzicht hebben vanaf een hoger gelegen deel over de stad. We slapen die nacht in het Best Western Premier Muscat.

Muscat

Vandaag maken we verder kennis met de hoofdstad van het land, Muscat. De traditionele architectuur, netjes aangelegde parken, gezellige souks en prachtige stranden maken Muscat heel interessant voor de vakantiegangers. We vertrekken deze ochtend vroeg voor een boottocht, waarbij we op zoek gaan naar dolfijnen. Na een tijdje over het water te hebben gestuiterd zijn we alleen nog geen een dolfijn tegengekomen. We belanden in een afgelegen baai waar de mogelijkheid is om te zwemmen. Ik sla deze keer over vanwege de kwal die zojuist gesignaleerd is rondom onze boot. De mannen nemen de gok wel en duiken het water in. De vrouwen blijven op de boot, waar je ook heerlijk kan pootje baden en kan genieten van de zon. Ook op de terugweg komen we tot onze spijt weer geen dolfijnen tegen. Hier moet je gewoon geluk bij hebben.

Boottocht water Muscat, Oman

Vanuit de haven rijden we Muscat weer in, waarna we het Bait Al Zubair museum bezoeken. Dit particuliere museum is geopend in 1998 en laat een groot deel van de collectie van de Zubair familie zien. De collectie bestaat uit kostuums, wapens, hoofddeksels, maskers en voorwerpen die gebruikt worden in het dagelijks leven. Na het museum stoppen we even bij het Al Alam Palace om foto’s te maken. De sultan woont gedurende de grootste tijd van het jaar niet in dit paleis, wel ontvangt hij er gasten. Na de lunch krijgen we een uur de tijd om de Souq van Mutrah te bezoeken. In de souq verkopen ze de standaard souvenirs voor toeristen en is leuk om een keer doorheen te lopen. Na de souq gaan we weer naar het hotel, waarna we een paar uurtjes de tijd hebben om de koffer in te pakken en uit te rusten. Die avond vertrekken we namelijk alweer naar Nederland, maar eerst wacht ons nog een barbecue op het strand van Muscat.

Ingepakt en wel worden de koffers alweer ingeladen in de auto en vertrekken we richting het strand. Net voor het strand staan op de parkeerplaats mensen met een barbecue, waarbij je iets kan bestellen. Dit maken ze vervolgens voor je en dat kan je dan op het strand opeten. Een erg leuke manier van eten, erg lekker en bovendien een mooie manier om te zien hoe de lokale mensen hun vrije tijd doorbrengen. Aan het strand waar wij zitten zie je diverse gezinnen zitten die aan het eind van de dag, als het is afgekoeld, komen eten. Na het eten, dat overigens erg lekker was en helemaal niet duur, vertrekken we alweer richting de luchthaven van Muscat. Daar nemen we afscheid van Mazin en Rashid, die ons al die dagen overal heen hebben gereden en ons met veel plezier hun mooie land hebben laten zien. Het waren top gidsen en we hebben dan ook zeker geluk met hen gehad.

BBQ Strand Oman

Conclusie: Oman is verrassend mooi!

Een reis maken naar een land dat je misschien toch niet zo goed kent, in het westen van Azië ligt en voornamelijk uit woestijn bestaat is toch spannend. Het is een Arabisch land waarbij de islam de hoofdgodsdienst is, ze niet graag praten over hun geloof, vrouwenemancipatie toch anders is geregeld dan bij ons en ze een sultan hebben als baas. Oman laat echter al je vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vooral de mensen in Oman laten je het beste van het land zien. Omani zijn vrolijke en zorgzame mensen met liefde voor hun land en geloof. Zonder enige aarzeling vertellen ze je alles over hun land, ook over het geloof zijn ze heel open. Qua vrouwenemancipatie is het heel goed geregeld in dit land. Het is een verademing om in zo’n vriendelijk land te mogen rondreizen. En niet alleen de mensen maken het bezoeken van Oman aangenaam, ook het land zelf is het meer dan waard om een keer een bezoek aan te brengen. Het is een traditioneel land, waarbij de mannen nog in dishdasha’s rondlopen, vrouwen gesluierd zijn of een hoofddoek om hebben en waar ze nog geiten verhandelen op de geitenmarkt. In de oliestaat kost een liter benzine nog geen kwartje en koop je voor een volledige maaltijd in Oman in Nederland nog niet eens een broodje. In de woestijn kan je zomaar ineens in een groen paradijs met palmbomen en meertjes staan, kan je honderden kilometers door een landschap rijden dat blijft fascineren en kan je de mooiste zonsondergangen zien. Je bent even helemaal in een andere wereld. Bij de kust ben je zo, waar de mooie stranden op je liggen te wachten, waar je dolfijnen kan zien en waar de mooiste resorts liggen.

Heb je interesse in een reis naar Oman? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Oman, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Wanneer wil je 

Lenneke


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE