instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Reisblog: Thailand

TRAVEL & TOURS by Lenneke Verhaar

Reisblog: bekend en onbekend Thailand

Samen met negen vakgenoten reis ik in april 2018 af naar Thailand. Ik ben al twee keer eerder in dit prachtige land geweest maar nog nooit naar het noorden en oosten.

Na een vlucht van 11 uur komen we aan in Bangkok en vliegen we direct door naar Chiang Rai. In de avond maken we een ritje met de tuk-tuk, een typisch Thais vervoersmiddel wat lijkt op een brommer met een bak erachter en gaan we eten bij een restaurant van een Thaise vrouw die getrouwd is met een Nederlander. Het voorgerecht is dan ook een oer Hollandse tomatensoep, overheerlijk maar wel een beetje jammer als je net in Thailand bent. 

GOUDEN DRIEHOEK

We vertrekken vroeg met twee minibusjes en Thaise gidsen die verbluffend goed Nederlands spreken, het blijkt dat ze een taalcursus in Nederland hebben gevolgd. We rijden van Chiang Rai naar het noorden van Thailand, naar de Gouden Driehoek waar Thailand, Laos en Myanmar met elkaar verbonden zijn. De Mekong rivier vormt de natuurlijke grens tussen de drie landen. Interessant weetje: het was vroeger de grootste drugsroute ter wereld. Het uitzichtpunt is prachtig en de verhalen die onze gids vertelt over de levendige opiumhandel in deze driehoek spreken tot de verbeelding net als het bezoek aan het opium museum.

We vervolgen onze weg en bezoeken ‘Baan Dam’ oftewel het Zwarte Huis. In dit openluchtmuseum bevinden zich een aantal complexen die lijken op tempels gekleurd in zwart. Na de lunch bezoeken we de tegenpool van ‘Baan Dam’ namelijk ‘Wat Rong Khun’, de beroemde witte tempel in Chiang Rai. Deze tempel representeert het boeddhistisch geloof, waarbij de witte kleur staat voor Boeddha’s reinheid.

CHIANG MAI

Chiang Mai is na Bangkok de grootste stad van Thailand en voelt heel relaxed aan. Er is een oud ommuurd stadscentrum met gezellige eettentjes, bars en cafeetjes. Het is erg populair bij backpackers maar ook een groep 50+ reisagenten kan zich hier uitstekend vermaken. Er worden veel activiteiten georganiseerd vanuit Chiang Mai en wij gaan er een aantal ontdekken.

Ik probeer altijd overal waar ik ben een fietstocht te plannen. Op deze manier zie je hele andere dingen dan vanuit de auto en maak je veel meer deel uit van het leven van alledag. We gaan op pad met twee gidsen en fietsen om de verkeersdrukte te ontwijken, via kleine steegjes en straatjes. Eenmaal buiten de stad fietsen we door een afwisselend landschap langs de Ping rivier. We stoppen bij een voormalige leprakolonie, het McKean rehabilitation centrum. Ruim honderd jaar geleden woonden er nog 500 mensen in dit dorp. Lepra komt gelukkig bijna niet meer voor in Thailand, daarom wonen er nu nog maar een handjevol mensen. We fietsen verder en komen langs diverse tempels sommige met een openlucht crematorium waar het as en de botten nog te zien zijn van de crematie de dag ervoor. We rijden langs rijstvelden en plantages en zien een aantal boeddhistische monniken langs de kant van de weg lopen. We lunchen in een restaurantje en krijgen de lokale specialiteit ‘Khao Soi’, hét gerecht waar Chiang Mai om bekend staat. Het is een soort van soep met noodles in een gelige saus, met kip en de nodige groenten.

Ben je in Chiang Mai dan is een kookcursus een ‘must do’. We gaan met onze lokale chef naar de markt om ingrediënten te kopen en vervolgens rijden we via achteraf straatjes naar een keurig ingericht kooklokaal. We krijgen een schort, koksmuts en een plek achter een wok en gaan aan de slag. Ontzettend leuk om te doen en we hebben genoten van het door ons zelf gekookte driegangen diner.

ZIPLINEN EN OLIFANTENPARK

Vandaag is het voor mij een bijzondere dag want ik ben jarig. En wat doe je als je 55 wordt? Dan ga je geen uitdaging uit de weg. Dus ondanks mijn hoogtevrees gaan we ziplinen. Ik heb me laten vertellen dat ziplinen in eerste instantie bedoeld was voor wetenschappelijk onderzoek in Costa Rica om boomkronen en al wat daar leeft van bovenaf te kunnen observeren. Je gaat zeg maar Tarzan en Jane spelen door van boom naar boom te slingeren. Sommige niveauverschillen zijn erg hoog en je gaat heel hard maar krijgt een stok om af te remmen. Alleen vergeet je door de vaart die je maakt dat wel eens te doen met blauwe plekken tot gevolg. Er zijn ook abseil afdalingen en verschillende bruggen met klimtouw obstakels om naar het volgende platform te komen. Veiligheid staat voorop en we worden daarom begeleidt door een aantal ervaren lokale zipline experts.

Het lijkt zo onschuldig: een ritje door de jungle op de rug van een tamme olifant. De werkelijkheid is anders. Om een olifant zover te krijgen dat hij zich overgeeft aan de mens gaan heel wat afranselingen vooraf. Het jungleritje boeken we dus niet meer maar is vervangen door een bezoekje aan het Elephant Nature Park, op een uurtje rijden van Chiang Mai. Dit is een opvangplek voor oude en mishandelde olifanten uit de toeristenindustrie. Ze worden hier liefdevol verzorgd en er wordt niet meer op ze gereden. In plaats daarvan gaan we ze voeren. We moeten ons omkleden in hetzelfde pak dat de vaste verzorgers van de olifanten ook dragen, dit omdat olifanten niet snel iets vergeten en dit vertrouwen geeft. Ze hebben honger en het is fantastisch om zo’n groot beest van zo dichtbij mee te maken. Als ze genoeg hebben gegeten lopen we met de olifanten naar het nabijgelegen meertje en mogen we ze wassen, we krijgen een emmertje en een borstel. De beesten genieten zichtbaar, ze laten zich vallen in het water en wij beginnen met man en macht te schrobben. Beetje spannend blijft het wel maar het is ook ontzettend leuk. Ook om je collega’s nat te gooien met een emmertje water trouwens.

CHIANG MAI – LAMPANG – SUKHOTHAI

We verlaten het bekende Thailand om het onbekende te gaan ontdekken.

We zetten de reis voort naar Sukhothai. Onderweg maken we een stop bij de Wat Phra That Lampang Luang; deze boeddhistische tempel stamt uit de 15e eeuw en is een echt meesterwerk. Ondanks dat sommige tempels in Thailand aanpassingen hebben gekregen is deze tempel nog authentiek gebleven.

Vervolgens reizen we door naar Sukhothai, de allereerste hoofdstad van Thailand, en het Sukhothai Historical Park. Een prachtig park dat behoort tot het UNESCO werelderfgoed en bestaat uit een aantal ruïnes waarvan 26 tempels plus restanten van het koninklijk paleis. We fietsen door het park en zien hier de zon onder gaan, echt een aanrader om op dit tijdstip hier te zijn, ongelooflijk mooi.

SUKHOTHAI – LOEI

We rijden richting het oosten en stoppen bij de Sakunothayan waterval. Deze waterval ligt in de Khek rivier en in het Thung Salaeng Luang National Park. We maken een prachtige wandeling en komen langs een huisje in de jungle waar een man en vrouw op leeftijd wonen. Het is erg warm maar zij hebben geen elektriciteit dus ook geen airco of koelkast. Ze hebben een paar kippen en een grote groentetuin. Ze slapen in hangmatten in een open ruimte om een beetje verkoeling te vinden. Ze lachen ons vriendelijk toe en onze Thaise gids praat met ze en vertelt dat ze heel gelukkig zijn want ze hebben alles wat ze nodig hebben rond hun eigen huis.

We rijden vervolgens naar Ban Bo Klua, een idyllisch dorpje gelegen op 800 meter hoogte waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. We mogen een bezoek brengen aan een lokale school. Onze Thaise gidsen stoppen eerst bij een supermarkt om eten voor een lunch voor de kinderen in te slaan en wij helpen natuurlijk graag mee. Met zakken vol rijst, olie, groenten en wat speelgoed worden we hartelijk ontvangen. Wat een verschil met een basisschool in Nederland zeg. Hier geen computers en blackboards maar platen als aap-noot-mies aan de muur en stokoude lesboeken. Zet je weer even aan het denken.

LOEI

De provincie Loei grenst in het noorden aan Laos en hier vind je een aaneenschakeling van prachtige natuur, indrukwekkende tempels en bijzondere ontmoetingen.

Als we net onderweg zijn in onze minibusjes wordt het verkeer gestremd door een stoet mensen die in een optocht op straat aan het zingen, drinken en dansen is. Een jongeman wordt geëerd die het klooster in gaat. Vrijwel alle Boeddhistische mannen verblijven minstens eenmaal tijdens hun leven een paar dagen of maanden als monnik in een klooster of tempel. Hier maken ze kennis met de Boeddhistische leer en kunnen ze ervoor kiezen om monnik te worden. Het is voor de ouders en de omgeving een grote eer dat een zoon ervoor kiest om al dan niet tijdelijk als monnik te leven. En daarom wordt dat vaak groots gevierd. De jongeman in kwestie zit naast zijn ouders in een pick-up truck. We worden ingehaald als gasten en mogen meedansen en krijgen een munt verpakt in cadeaupapier toegestopt die moet dienen als talisman. Hij zit nog steeds in mijn portemonee, je weet maar nooit.

CHANG KHAN – UDON THANI

Na het ontbijt rijden we naar Chang Khan, een authentiek dorpje met veel houten woningen en smalle straatjes. Het dorp ligt aan de Mekong rivier en aan de overkant is Laos te zien. Het dorp heeft een hele gezellige sfeer, boutique hotelletjes en heerlijke restaurantjes. Vooral veel Thai gaan hier op vakantie maar het is bijna nog niet ontdekt door de westerse toerist. We gaan een boottocht maken in een kleurrijke vissersboot en varen over de snel stromende rivier. We gaan lunchen in een lokaal restaurant aan de Mekong rivier en we horen van onze gids dat de kok nogal nerveus is. Ze heeft nog nooit een groep westerse gasten, laat staan reisagenten over de vloer gehad en ze wil het graag goed doen. En dat doet ze, ik heb nog nooit zo lekker Thais gegeten. Als we haar uitgebreid bedanken komt haar familie er ook bij, iedereen is opgetogen dat het zo goed gesmaakt heeft. Na allemaal uitgebreid op de foto te zijn gegaan met het hele gezin rijden we verder naar het Phu Prabat Park. Dit park ademt spiritualiteit. We maken een wandeltocht door de bossen langs vele merkwaardige steenformaties en prehistorische rotsschilderingen en bezoeken de tempel waar het park naar vernoemd is.

UDON THANI – BANGKOK

We nemen een ochtendvlucht naar Bangkok waar ik vaker geweest ben maar graag steeds terugkom. We gaan dit keer niet fietsen maar gaan met de skytrain naar het Grand Palace, de tempel van de smaragden Boeddha en maken een klongtour over de rivier. We nemen ‘s avonds een drankje in een rooftop bar met een prachtig uitzicht over Bangkok en dineren voor de laatste keer met typisch Thaise gerechten. Morgen vliegen we weer terug naar huis.

Wil jij ook bekend of onbekend Thailand ontdekken? Vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan of maak een afspraak. Ik kom graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE