instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Reisblog: Zuid-Afrika

Eén van de mooiste reizen die ik gemaakt heb is de reis naar Zuid-Afrika, Ik heb al veel van de wereld gezien maar dit land heeft me bijzonder geraakt. Uiteraard door al het wild dat ik gezien heb maar ook door de mensen, het landschap en de verschillen die er nog steeds zijn.

JOHANNESBURG

We vertrekken met een rechtstreekse vlucht naar Johannesburg dat op zo’n 11 uur vliegen van Amsterdam ligt. Het prettige is dat er nauwelijks tijdsverschil is dus van een jetlag is geen sprake. De vlucht komt ‘s avonds aan en een transfer naar de wijk Sandton duurt ongeveer een uur. 

Johannesburg is een van de gevaarlijkste steden van de wereld, maar de wijk Sandton met vele kantoren, winkelcentra en hotels is een veilige plek om de kennismaking met dit land te starten.

De volgende ochtend komen onze chauffeur en gids ons ophalen voor een stadstour en brengen we een bezoek aan het apartheid museum en Soweto. 

Het apartheid museum is misschien wel het meest aangrijpende en interessante museum van Zuid-Afrika en vertelt over de donkere geschiedenis van de apartheid. Bij de ingang worden we direct met de neus op de feiten gedrukt, je krijgt een toegangskaartje met ‘blankes’ of ‘nie blankes’ erop en je hebt dus ook twee verschillende ingangen. Ook al weet je dat het nu niet echt is, het geeft toch een naar gevoel. De expositie bestaat uit heel veel historische foto’s, films, documentaires en voorwerpen uit die tijd. 

Na het apartheid museum rijden we naar Soweto – SOuth WEstern TOwnship -, wellicht het bekendste township van Zuid-Afrika. Het werd in 1976 wereldnieuws toen scholieren in opstand kwamen tegen de apartheid, er vielen veel slachtoffers waaronder de 13-jarige Hector Pieterson. In het gelijknamige museum krijgen we alles te horen over deze oproer en dat maakt diepe indruk.

GREAT KRUGER NATIONAL PARK

We vliegen met een klein vliegtuig van Johannesburg naar Phalaborwa, vlakbij bij een van de ingangen van het Kruger park. Het vliegen is een belevenis op zich, het vliegtuig heeft meer weg van een bus met vleugels. Na aankomst worden we opgehaald en naar een lodge gebracht die ligt in een privé park aan de oevers van de Olifant Rivier en onderdeel is van het Greater Kruger National Park. Aan het einde van de middag maken we ons op voor onze eerste safari. In een open 4×4 voertuig met een ervaren ranger aan het stuur wagen wij ons de bush in. Al gauw spotten we een zebra, een aantal giraffen en een kudde olifanten dat aan de overkant van de rivier loopt. Maar we worden ook gewezen op kleinere dieren zoals diverse vogelsoorten en insecten.

Het is altijd aan te raden om een aantal nachten te verblijven in een privé wildreservaat. Je vindt hier dezelfde dieren als in het veel grotere Krugerpark maar er zijn veel minder toeschouwers. Samen met de andere gasten van de lodge maak je ‘s morgens bij zonsopgang en ‘s middags bij zonsondergang een game drive (safari) in een open voertuig waarbij een spoorzoeker feilloos de sporen van de Big Five herkent. In de privé reservaten zijn de wegen niet geasfalteerd en mag er off road gereden worden, hierdoor kom je dichter bij het wild. 

Als we niet op safari zijn nemen we een duik in het zwembad of lezen we een boek in onze hangmat. Het eten in onze privé lodge wordt verzorgd door een uitstekende kok en wordt geserveerd in een door kaarslicht verlichte boma. En ‘s avonds gaan we vroeg naar bed want morgenochtend lonkt het wild!

HAZYVIEW

Na een aantal dagen genoten te hebben van de River Lodge halen we onze huurauto op en rijden we richting Swaziland. Maar omdat de afstand te groot is overnachten we onderweg in de buurt van Hazyview.

SWAZILAND

We vertrekken vroeg want ondanks dat de wegen goed zijn in Zuid-Afrika zijn de afstanden enorm en het duurt ook even voor je de grens met Swaziland over bent.

Swaziland wordt grotendeels omsloten door Zuid-Afrika en grenst in het noordoosten aan Mozambique. Ten tijde van de apartheid koos Swaziland voor onafhankelijkheid boven opname in Zuid-Afrika. De bevolking heeft hier nog zijn traditionele cultuur behouden. Zo kiest de koning van Swaziland, King Mswati III, ieder jaar een nieuwe vrouw. Tienduizenden huwbare meisjes worden uitgenodigd op een happening die een paar dagen duurt. Hij heeft inmiddels vijftien vrouwen en de volgende happening staat alweer te wachten. Hij is nog maar net begonnen want  zijn vader had zestig vrouwen!

We slapen vannacht in een prachtige country lodge met uitzicht over de Ezulwini vallei. 

De lodge dateert uit begin 1900 en is het voormalige huis van Mickey Reilly, een van Swaziland’s eerste settlers en een ondernemend man. Hij was jarenlang bevriend met Prins Bernhard die hier ook regelmatig gelogeerd heeft, wij slapen zelfs in zijn vaste kamer. Sommige zeggen dat de lodge een beetje vergane glorie is,  maar juist dit draagt bij aan de koloniale sfeer. Iedere dag om klokslag 18.00 uur worden de bush babies gevoerd. Ze eten de stukjes banaan die ik ze voorhoud zo uit mijn hand. Ze hebben vast geen horloge maar toch komen ze altijd op tijd..

ZULULAND RHINO RESERVE

Vandaag verlaten we Swaziland weer en rijden we naar Zululand Rhino Reserve waar we de komende nachten zullen verblijven. We hebben  ‘geluk’, een aantal leeuwen heeft een giraffe gedood dus kunnen we getuigen zijn van hun maaltijden. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het ontzettend spannend, lees eng, vind; in een open safari auto met leeuwen die zo langs je lopen, zo nu en dan even naar je kijken maar gelukkig weer doorlopen. Maar behalve spannend ook heel indrukwekkend, net als de rest van het wild dat we hier zien. Ook hier weer ‘s morgens en ‘s middags gamedrives, heerlijk eten en een eigen rondavel met veranda. Het is hier tussen de safari’s door goed toeven met een lekker boek in de hangmat met prachtig uitzicht.

INDISCHE OCEAAN

We nemen met pijn in ons hart afscheid van deze prachtige lodge en rijden in zuidelijke richting naar de Indische Oceaan en het kuststadje St. Lucia. Het stadje zelf is niet zo bijzonder vinden wij maar je kunt hiervandaan een aantal prachtige uitstapjes maken. 

We staan de volgende morgen heel vroeg op en lenen snorkelsets bij het hotel en rijden door het iSimangaliso Wetland Park naar Cape Vidal. We zijn heel blij dat we een 4×4 auto hebben want onderweg door het park wordt de weg geblokkeerd door drie grote neushoorns. Ze staan om de hoek midden op de weg, gelukkig kunnen we op tijd remmen. Ze zijn niet van plan te wijken en kijken ons dreigend aan. We rijden heel snel achteruit, keren om om via een off road weg alsnog op tijd op het strand van Cape Vidal aan te komen om te kunnen snorkelen. Dit kan namelijk alleen maar bij laagtij. Het snorkelen zelf is niet spectaculair, niet te vergelijken met Thailand bijvoorbeeld, maar het strand en de zee zijn ontzettend mooi, de golven leuk om mee te spelen en de murene die naar ons hapt maakt ook veel goed. Overigens; de mensen zonder 4×4 komen pas 2 uur later aan op het strand.De volgende morgen worden we opgehaald door een safari auto en maken we een boottocht op het Estuarium (een grote lagune die omzoomd is door mangrovebos) van St. Lucia en zien we heel veel nijlpaarden, krokodillen en een visarend. Ook weer zeer de moeite waard. De toer wordt uitgevoerd in een open boot met een kundige gids die boeiend vertelt over het leven in en om deze bijzondere lagune. Soms wel de rillingen langs de rug omdat je zo dichtbij de krokodillen en de hippo’s komt.


Voor ons zit de tijd in Zuid-Afrika er weer op en we rijden na de boottocht naar Durban waar we een binnenlandse vlucht nemen naar Johannesburg en vandaar weer terug naar Amsterdam. Maar een vlucht van Durban naar Port Elizabeth en dan vervolgens via een mooie route naar Kaapstad is iets wat ik heel vaak voor mijn klanten boek en is ook zo de moeite waard.

Wil jij ook Zuid-Afrika ontdekken? Vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan of maak een afspraak. Ik kom graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE