instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Reisblog: Cuba

Denk je aan Cuba, dan zie je grote Amerikaanse jaren 50 auto’s, sigaren en rum. Het land verandert snel nu de grenzen weer helemaal open zijn. Hoog tijd om dit bijzondere land met kleinschalige landbouw, koloniale steden en bijzondere natuur met eigen ogen te gaan zien.

Cuba, het grootste Caribische eiland is in 1492 door Columbus ontdekt, voor die tijd woonden hier indianen. Het land staat drie eeuwen onder Spaans bewind als hier in 1898 een einde aan komt omdat de Amerikanen het land veroveren. Na de onafhankelijkheid blijft de VS veel invloed uitoefenen en daarom zijn de Cubanen onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara een revolutie begonnen die gewonnen werd in 1961.

Op 1 juni 2017 werd ik om 10.00 op Schiphol verwacht, samen met 15 vakgenoten en een reisjournaliste, om met KLM naar Cuba te vliegen. Na aankomst begint het direct al goed en worden we opgehaald door zes oldtimers. Prachtige klassieke Amerikaanse auto’s uit eind jaren 50. Het hotel waar we naartoe gebracht worden heeft een weelderige binnentuin, kamers met hoge plafonds en een bad op pootjes. ‘s Avonds gaan we heerlijk uit eten in Havana, we moesten goed zoeken om het aanbevolen restaurant te vinden maar het was de moeite waard.

HAVANA

Havana is een heerlijke stad waar op elke straathoek muziek gemaakt wordt. Het is heel bijzonder om in een stad rond te lopen zonder een Starbucks of McDonald’s tegen te komen. Ook pinautomaten zie je nauwelijks, aan te raden is dan ook om contant geld mee te nemen en dit te wisselen bij de bank. Overigens moet je hiervoor in de rij staan en mag je één voor één naar binnen. Dat geldt ook voor de ‘telecom’ winkels. Hier vind je in de etalages niet de nieuwste smartphone, maar ouderwetse telefoontoestellen met druktoetsen. In deze winkels kun je een kaartje kopen voor het internet. Bij sommige moet je je paspoort laten zien en mag je niet meer dan 2 stuks per persoon kopen. En daarna ga je op zoek naar een plek waar internet is, deze is overigens niet moeilijk te vinden, ga daar waar grote aantallen mensen staan, zitten of hangen met een mobieltje in hun hand.

Het land is er een vol tegenstellingen en dubbele lagen. De meeste mensen verdienen er overigens slechts 20 CUC per maand, dit komt neer op € 20,00. Ze kunnen in de staatswinkels voor weinig levensmiddelen kopen, het huren van een huis is heel goedkoop, de medische zorg is goed en gratis. Maar 20 CUC is niet veel natuurlijk. Er wordt echter veel geritseld en geregeld, er bestaat een groot netwerk van diensten en wederdiensten, soms in geld uitgedrukt en soms niet. Dit is niet echt corruptie maar wel noodzakelijk om te kunnen overleven. Hoe het echt zit? Ik weet het niet en daar kom je denk ik ook alleen maar achter als je er zelf zou wonen.

LAS TERRAZAS
Na Havana rijden we met een airconditioned touringcar naar Las Terrazas. Airco is onmisbaar in Cuba, zowel in de bus als in de hotelkamers. En gelukkig hebben ze deze ook allemaal want het is erg warm in deze tijd van het jaar.

Las Terrazas ligt in het oosten van Cuba en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren 70 startte de regering een eco-project: Een herbebossing programma waarbij ze een ecologisch hotel bouwden bovenop een heuvel bij het dorp. Boeren uit de streek kregen de kans om te gaan werken en te wonen in het gebied en kregen daardoor betere leefomstandigheden. De omgeving staat bekend om zijn koffieplantages en we hebben dan ook een heerlijke kop koffie gedronken bij Maria.

VINALES
Na Las Terrazas rijden we naar de vallei van Vinales. De vallei biedt ongekend mooie landschappen en het dorp zelf is heel leuk. Het bestaat uit allemaal kleine huisjes in verschillende kleuren, bijna allemaal met een veranda waar het goed toeven is in de schommelstoel. De geplande fietstocht door de tabaksvelden ging niet door, waarom niet? Er waren maar 7 fietsen en wij waren met 16, bovendien was de gids niet op komen dagen. Dat de reservering al maanden geleden gemaakt en betaald was maakte niet uit, ook dat is Cuba.

In Vinales slapen we in een casa particular. Dit is een alternatief op de hotels in Cuba die van de staat zijn en niet altijd even leuk en schoon zijn.

CASA PARTICULAR
“Mi casa es su casa” was nog nooit zo van toepassing als in Cuba. Het woord “Casa” betekent in het Nederlands “huis” en deze zeer bekende Spaanse zin staat dus voor “mijn huis, is jouw huis”. Het is een hele leuke manier van overnachten, te vergelijken met een bed & breakfast. Geen zorgen, je hebt altijd je eigen opgang en ook een eigen badkamer en je kunt kiezen voor alleen logies maar je kunt ook vragen of je gastvrouw/heer een heerlijk ontbijt en/of diner voor je maakt.

“Mi casa es su casa” was nog nooit zo van toepassing als in Cuba

Ik heb in een aantal Casa’s geslapen en het beviel uitstekend. Niets is leuker dan lekker in de schommelstoel het Cubaanse leven aan je voorbij zien trekken. Onze jongens thuis gaan ‘chillen’ met elkaar op scooters, in Cuba hebben ze geen scooters maar wel vaak een paard en ze ontmoeten elkaar bij de paardentrog! Of op de dansvloer. In ieder dorp vind je wel een plein waar jong en oud aan elkaar laat zien hoe goed ze de Salsa kunnen dansen. De traditionele levensstijl van de Cubanen zorgt voor een stap terug in de tijd maar je zou er bijna jaloers op worden. Kinderen spelen buiten in plaats van op de Playstation, de groenteboer komt langs met zijn paard en wagen en rondom veel huizen scharrelen varkens, kippen en koeien. Van een Hellofresh box hebben ze hier nog nooit gehoord laat staan van kant en klaar maaltijden.

PLAYA LARGA
Na Vinales rijden we naar het schiereiland Zapata en verblijven we een nacht aan de kust bij Playa Larga. Hier is het zand niet zo wit en de zee niet zo blauw als in de noordelijker gelegen Cayo’s of Varadero. Maar er hangt wel een hele lekkere sfeer. Onze Casa staat direct op het strand, ik kan vanaf het terras mijn kamerdeur zien. Er waait een stevige wind die heel verkoelend is, nadeel is wel dat er wat vuil en zeewier aanspoelt. Dus niet heel geschikt om te zwemmen maar het is heerlijk vertoeven met een koude Mojito in de nabijheid. Het eten is prima en een bandje zorgt voor een gezellig achtergrondmuziekje. Later op de avond krijgen we salsales op het strand van de zanger van de band en de ober. We zijn lang zo lenig niet als de Cubanen maar lol hebben we wel.

TRINIDAD
We nemen afscheid van Playa Larga en rijden naar het koloniale stadje Trinidad, misschien wel de mooiste stad van Cuba. De meeste gebouwen hier stammen uit de 18e eeuw toen de suikerriet handelaren er goud geld verdienden, helaas door slaven het zware werk te laten doen. Met geld van de UNESCO zijn de kleurrijke huizen de laatste jaren gerenoveerd en het resultaat mag er zijn. Er zijn diverse musea te bezoeken, je ziet schilders aan het werk in een van de vele ateliers en dan heb je ook nog Casa de la Musica, een openlucht muziekhuis waarbij de trappen een tribune vormen en waar muziek gemaakt en veel gedanst wordt.

CHE GUEVARA

Volgende stop is Santa Clara, niet helemaal logisch maar een studiereis is immers geen vakantie dus moeten we kilometers maken.
Als jong meisje had ik een poster van Che Guevara op mijn slaapkamer muur geprikt, misschien dat leeftijdsgenoten dit zullen herkennen. Eerlijk gezegd wist ik toen niet echt wat hij precies gedaan had, maar hip was de poster wel. Nu heb ik de kans gehad om het mausoleum in Santa Clara te bezoeken waar hij en zestien van zijn collega-strijders zijn begraven. Ze zijn omgekomen in 1967 tijdens een aanval van Boliviaanse militairen op bevel van de Amerikaanse CIA. De resten van Che werden overigens pas in 1997 bijgezet nadat deze uit Bolivia waren overgebracht. Che wordt als held vereerd in Cuba, je ziet zijn beeltenis overal, meer nog dan die van Fidel Castro.

CAYO SANTA MARIA
We rijden door naar onze laatste overnachtingsplek en bereiken via een ruim 40 kilometer lange weg door zee Cayo Santa Maria, een soort afsluitdijk zeg maar. Cayo Santa Maria is een eiland voor de noordkust dat behoort bij de eilandengroep Jardines del Rey, vrij vertaald de tuin van de koning. Er zijn geen vaste bewoners op Cayo Santa Maria, alleen hotels. Het is een relax bestemming en de kustlijn is perfect voor snorkelen en duiken. Er zijn diverse vijf sterren hotels maar verwacht niet teveel luxe, het blijft Cuba. Het strand is prachtig poeder wit en de zee is turquoise blauw, dat zorgt voor het Caribische gevoel. Het is niet het echte Cuba maar voor een paar dagen is het heel goed te doen. Wij blijven één nachtje en gaan dan weer terug naar Havana voor de vlucht terug naar huis. Een rit van zes uur maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor nog een tussenstop als je op vakantie bent.

Ik heb genoten van Cuba, er blijft vooral een relaxt gevoel hangen. Bijna geen internet, alles speelt zich buiten af, geen reclameborden langs de weg, geen shoppingmalls, iedereen woont zo ongeveer in hetzelfde soort huis, de snelwegen zijn bijna leeg op de Amerikaanse klassieke auto’s, Lada’s en paard en wagens na. De mensen zijn vriendelijk, het klimaat heerlijk en de muziek zit nog steeds in mijn oren.

Wil jij ook Cuba ontdekken? Vraag een vrijblijvend reisvoorstel aan of maak een afspraak. Ik kom graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE