instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip Corfu, Meteora & Zagoria

Dag 1: Corfu

Na aankomst op de luchthaven van Corfu, neem je de huurauto in ontvangst en rijd je naar hotel Arcadion in Corfu-stad. Kerkyra of Corfu-stad is één van de mooiste steden van Griekenland. Prachtige gebouwen uit de Venetiaanse tijd, zoals het oude en het nieuwe fort. Het centrale plein is de Esplanade, met het bekende Liston dat de Fransen hebben nagelaten en een kopie van de Rue de Rivoli in Parijs moest worden. Hier zitten tegenwoordig kleine winkeltjes en terrasjes gevestigd en waar altijd een gezellige sfeer is. Het paleis Mon Repos is door de Engelsen gebouwd en hier is prins Philip, de echtgenoot van koningin Elisabeth geboren. Later is het overgegaan naar de Griekse Koninklijke familie, die in 1994 Mon Repos verplicht moesten verkopen wegens grote belastingschuld. Tegenwoordig is in Mon Repos een museum gevestigd. Het oude stadsgedeelte met dromerige smalle straatjes en steegjes is een lust voor het oog, maar probeer er wel of ’s ochtends vroeg of ’s avonds door te lopen, want later op de dag wordt het regelmatig bezocht door passagiers van de cruiseschepen waardoor je veel van het moois over het hoofd ziet. Wat zo bijzonder is aan de oude stad, is dat het nog echt bewoond wordt en geen openluchtmuseum is. Je vindt hier nog traditionele winkeltjes als een slager en een bakker, waar de Corfioten nog hun dagelijkse boodschappen doen.

Dag 2: Meteora

Na het ontbijt vertrek je naar de haven van Corfu om per ferry te vertrekken naar Igoumenitsa. Na aankomst op het vasteland van Griekenland, rijd je richting Kalambaka en de indrukwekkende rotsen van Meteora. Oorspronkelijk waren hier 24 kloosters door monniken bewoond, maar tegenwoordig nog maar zes. De kloosters liggen bovenop een steile rotspartij en is een imposante bezienswaardigheid. Het lijkt wel of de kloosters in de lucht zweven, zeker in de winter als ze ook nog eens bedekt zijn door een deken van wolken. Na de heilige berg Athos in Halkidiki zijn de Meteora kloosters het belangrijkste kloostercentrum van Griekenland. Twee van de zes kloosters volgen nog het monastieke regime, de 4 andere zijn tegenwoordig musea en bezienswaardigheid.

De Grote Meteoor, Het Varlaam, het Agios Nicolas Anapafsas klooster en het Holy Trinity klooster zijn onder beheer bij de monniken terwijl het Rousanou klooster en het St. Stephen klooster door de nonnen beheerd wordt. Het is een hele klim de berg op naar het klooster en daarna weer af. Wandel naar de kloosters toe, kijk omhoog en bedenk eens hoe men in vroegere tijden alle bouwstenen boven op de rots heeft gekregen.

Dag 3 & 4: Koukouli

Na het ontbijt heb je gelegenheid om de Meteora kloosters te bezoeken. Hierna rijd je richting Koukouli, in het gebied Zagoria in Epirus. Het gebied is omgeven door hoge bergen en in Zagoria zijn 46 dorpjes die onder monumentenzorg staan. Overal zie je imposante boogbruggen, pittoreske straatjes en kenmerkende huizen voor het gebied. Daarnaast wordt het hele gebied omsingeld door national parken en heeft Zagoria een rijke flora en fauna. Lang was Zagoria het best bewaarde geheim van Griekenland, maar door de huidige infrastructuur is daar verandering in gekomen. Zagoria kijkt terug op een rijke geschiedenis en rond 1700 kende het gebied een ongekende rijkdom, wat je nog terug ziet in de statige herenhuizen.

Je kunt de Vikos kloof bezoeken, de diepste kloof ter wereld na de Grand Canyon van Amerika, een uitdaging voor ervaren wandelaars. Vlakbij de Vikos kloof kun je een bezoek brengen aan het mooie klooster Agia Paraskevi. Bezoek de vele dorpjes van Zagoria, zoals Papigo, Vitsa en Monodendri, geniet van de indrukwekkende natuur, de typische architectuur en de vriendelijke bevolking. Probeer zeker was lokale specialiteiten in een van de vele tavernes, want de rijke tradities worden hier nog in stand gehouden.

Dag 5 t/m 7: Corfu

Na het ontbijt heb je nog gelegenheid om het nationale park Pindos te bezoeken, het park werd in 1966 opgericht en bestaan uit rotachtige bergruggen, wilde rivieren, bronnen en bergmeren. Iets lager zijn dichte berk- en pijnboombossen, sommige bomen zijn meer dan 700 jaar oud. Hier vind je nog vele zeldzame diersoorten, zoals de bruine beer. Daarna vervolg je de route richting Igoumenitsa voor de overtocht naar Corfu.

Bezoek Paleokastritsa met het Byzantijnse klooster uit 1228, welke nog steeds bewoond wordt door monniken. In het klooster is tegenwoordig een klein museum en in het kerkje zijn nog mooie iconen te bewonderen. Maar ook het uitzicht is adembenemend, want deze omgeving is groen door de vele cipressen en pijnbomen, die mooi contrasteren met de azuurblauwe zee en witte strandjes. Vanuit het dorpje Lakones heb je een prachtig uitzicht over de Ionische Zee. Rijd vervolgens door de bergen richting Kassiopi, waar je kunt lunchen en winkelen. Vervolg de oostelijke kustroute en zie aan de overkant overal Albanië opduiken. Via de dorpjes Kalami, Kouloura en Nissaki rijd je terug naar je hotel.

Het zuiden van het eiland is ook het verkennen waard. Via Messonghi en Boukari rijdt je naar Lefkimmi, de 2e stad in grootte op Corfu. Het riviertje Potamos loopt door Lefkimmi en de vele bootjes, bruggetjes en oude pakhuizen geven het stadje nog een pittoresk karakter. In Kavos kun je het Panayia Arkoudillas klooster bezoeken, je bent nu op het meest zuidelijke punt van Corfu aangekomen. Ga daarna in zuidwestelijke richting naar het Korission meer het grootste meer van Corfu, wat een natuurgebied is. Tussen het meer en de zee ligt het strand van Halikounas, een prachtig zandstrand. Het beschermde gebied is een belangrijke stop voor trekvogels op weg naar Afrika. Een leuke stop is hier de Alonaki taverne, ze verbouwen nog hun eigen groente en bereiden heerlijke specialiteiten van Griekenland en Corfu. Je kunt hier heerlijk op het terras onder de bomen zitten en genieten van de authentieke ambiance.

Dag 8: Terugvlucht vanaf Corfu

Na het ontbijt is het afhankelijk van je vluchttijden van je terugvlucht. Maar je kunt je reis natuurlijk ook verlengen op Corfu, of op een andere plek zoals het buureiland Kefalonia of Zakynthos.


Voorbeeldreizen Griekenland:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE