instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip Cuba

Cuba is een eindeloos fascinerend eiland onder de Caribische zon. Een rondreis Cuba is verrassend, avontuurlijk én relaxed! Het land van de sigaren, rum, salsa, muziek en oldtimers heeft enorm veel te bieden. Reis terug in de tijd naar prachtige koloniale steden, ontmoet de gastvrije bevolking of relax op een van de vele tropische stranden. Laat je betoveren door het swingende Cuba!

Dag 1: Aankomst Havana
Als je geland bent in Havana staat er een Amerikaanse oldtimer voor je klaar die je, in stijl, naar het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika brengt. Met de oldtimers, overal muziek en sfeervolle pleintjes; het is net of je in de jaren ’50 beland bent. De hotels hier stammen van voor 1950 maar hebben daardoor juist veel sfeer. Dineer de eerste avond van je verblijf op de Plaza de la Cathedral bij ‘El Patio’. Vanaf het balkon van dit koloniale gebouw heb je uitzicht over het verlichte plein. Geniet van je eerste mojito of Cuba libre en neem op je gemak de sfeer van de stad in je op.

Dag 2 en 3: Havana
Na het ontbijt wandel je de stad in om het oude gedeelte van de hoofdstad, Havana Vieja, te verkennen. Dwalend door de nauwe straatjes van het centrum verwonder je je over de vreemde combinatie van felgekleurde herenhuizen naast vervallen gebouwen. Door de vele pleinen, kathedralen, parken en musea raak je eigenlijk nooit uitgekeken. Het is moeilijk om te kiezen wat je het eerste wilt zien.

Dag 4: Vinales
Vandaag verlaat je Havana en reis je door de mooiste provincie van Cuba. Bij de provinciehoofdstad Piñar del Rio ga je van de snelweg af en de laatste drie kwartier rij je tussen glooiende heuvels en verschijnen de typische stompe bergen van deze streek, de ‘mojotes’ die door erosie van karstbergen gevormd zijn. Tussen de mojotes liggen plantages, hier wordt de beroemde Cubaanse tabak geteeld.

Dag 5: Vinales
Deze morgen ga je dwars door tabaksvelden wandelen of rijden. Paarden horen net zo bij Cuba als tabak en in deze streek kun je er eigenlijk niet omheen. De Cubaanse werkpaardjes zijn klein en makkelijk ‘te besturen’. De Spaanstalige begeleider leidt je over slingerpaadjes door de akkers. Van oktober tot maart wordt de tabak verbouwd en her en der staat een huisje waar wat kippen of biggen scharrelen. Onder de schuine daken die je in het landschap ziet worden de tabaksbladen gedroogd. De boeren verkopen sigaren aan de voorbij wandelende toerist, zodat ze wat extra inkomen hebben. De middag is ter vrije besteding.

In plaats van te paard kun je Viñales ook te voet verkennen. Tijdens de wandeling, in een internationaal gezelschap, word je begeleid door een Engelstalige gids. Gedurende de wandeltocht door de tabaksvelden bezoek je een traditionele boerderij en doorkruis je via een tunnel één van de mojotes. 

Dag 6: Cayo Levisa
Vandaag staat er een korte rit van ongeveer 1 uur op de planning, want je zet vandaag voet op het eiland Cayo Levisa. Vanaf de havenplaats Palma Rubia vertrekt om 10.00 uur een boot die je in circa 30 minuten naar dit relaxte eiland brengt. Als je de boot mist, dan heb je om 18.00 uur in de avond een herkansing.

“Dit is de perfecte plek om te genieten van een boek, wandel over het lange witte zandstrand of boek een snorkel of duikexcursie.”

Dag 7: Cayo Levisa
Spendeer deze dag luierend op het strand. Dit is de perfecte plek om te genieten van een boek, wandel over het lange witte zandstrand of boek een snorkel of duikexcursie.

Dag 8: Las Terrazas
Vandaag rij je naar het groene Las Terrazas, een weelderig groene regio met veel varens, orchideeën, begonia’s en andere bloemen.

Dag 9: Las Terrazas
Vandaag ga je met een gids de omgeving van Las Terrazas verkennen. Omdat niet alles op loopafstand is, is de tour deels per eigen huurauto en deels te voet. Je krijgt uitleg over het eco-project, je bezoekt oude koffieplantages, wandelt door een tropische tuin, drinkt koffie met de Cubanen bij Café de Maria en bij Baños de San Juan kun je een duik nemen in de natuurlijke baden. De lunch is inbegrepen.

’s Middags ben je vrij, met de auto kun je enkele voormalige koffieplantages bezoeken waar deze streek bekend om staat. De ruïnes van slavenbarakken waar 300 mannen en vrouwen werkten, de droogplaatsen van koffie en de geur van het verleden die hier nog hangt, maken je stil.

Dag 10: Trinidad
Vandaag staat er een lange rit op het programma. Je rijdt eerst in twee uur terug naar Havana waar je de A1 oprijdt richting Trinidad. Je passeert hier de afslag naar de Varkensbaai waar Amerika Cuba binnenviel. Hoewel dit een must-see is in veel reisprogramma’s kun je deze kale strook strand ook laten voor wat het is en doorrijden naar Cienfuegos. In deze stad is veel Franse architectuur te zien. Drink een kopje koffie in het Moorse Palacio del Valle aan zee en bekijk kort het schitterende centrale plein van de stad.

Dag 11 – Trinidad
Trinidad is door Unesco uitgeroepen tot Wereldmonument. De kleurige straten van het historisch centrum inrijdend snap je meteen waarom; klinkerstraten, lage huisjes met rode daken, oldtimers, ezels, kunsthandeltjes en barretjes.

Met een reisgids onder je arm zul je merken dat je het knusse centrum van Trinidad gemakkelijk verkent. Het is in Cuba echter een stuk lastiger om iets mee te krijgen van het lokale leven. Vandaag ga je mee met een toer achter de gekleurde klinkerstraatjes van Trinidad. Een lokale gids brengt je in een bici-taxi naar de buitenwijken van het stadje en stopt op plekken waar je normaal gesproken aan voorbij gaat. Zo rijdt hij langs basis- en middelbare scholen, tabaks- en sigarenfabrieken, een wasserij, lokale verkooppunten van vers fruit en een keramiekwerkplaats. Hij vertelt over het schoolsysteem en de gezondheidszorg in Cuba, de valuta van de lokale bevolking (pesos Cubanos) en laat je de eenvoudige winkeltjes zien waar naast verse ananas, ook rijst en zeep verkocht wordt. Het geeft een realistisch beeld van het echte leven in Cuba. Stop onderweg voor een versgeperst suikerriet sapje (ook wel Guarapo genoemd). Erg toepasselijk in de stad, ooit zo rijk geworden door de vele suikerrietplantages in de omgeving.

Loop tegen de avond de trappen op van het Plaza Mayor, richting de Casa de la Musica. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen, bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen. De Cubanen hebben muziek en dansen in hun bloed en hier maak je het mee zonder dat het ‘georganiseerd’ is.

Dag 12: Santa Clara
’s Ochtends rijd je in drie uur naar Santa Clara. Che Guevara won hier in 1958 de slag tegen generaal Batista, waardoor het communisme definitief zegevierde. Rij na aankomst door naar het centrum. Hier vind je zijn mausoleum, een museum met z’n kleding, geweren en een monument ter nagedachtenis aan de beroemde Che Guevara. Als je dichtbij bent hoor je zachte marsmuziek door de knisperende luidsprekers en komt een stukje geschiedenis tot leven.

Dag 13 – 16: Varadero
Je hebt vanmorgen eventueel nog de tijd om Santa Clara te verkennen. Vervolgens rij je naar Varadero, waar je drie uur later aankomt. Hier lever je de huurauto in. Vervolgens neem je een cocotaxi (scooter met een gele kap, lijkt op een grote kokosnoot) naar je hotel. Varadero is de populairste strandbestemming van Cuba. Het lange witte zandstrand staat bekend als één van de beste stranden van de Carribean.

Dag 16: Amsterdam.


Voorbeeldreizen Caribbean & Latijns-Amerika:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE