instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip IJsland

IJsland is een waar paradijs voor natuurliefhebbers! Dit prachtige land staat wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende vulkanen, natuurlijke warmwaterbronnen en mooie landschappen.

Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken, van de rijke geschiedenis en fascinerende legendes tot verborgen pareltjes die niet iedereen kent.

Dag 1: Rotterdam – Akureyri – Laugarbakki
Vlucht met Transavia van Rotterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland. Je haalt je huurauto (ik raad een 4×4 aan omdat je zo nu en dan (steile) gravelwegen tegenkomt) af op de luchthaven. Omdat je vroeg aankomt heb je de hele dag nog voor je. De eerste overnachting is in Laugarbakki. Onderweg kun je bij Varmahlið de historische turfboerderijen van Glaumbær bekijken. In Hvammstangi vind je een zeehondencentrum, waar ook een boottocht gemaakt kan worden.

Dag 2: Laugarbakki – Isafjörður
Vandaag een prachtige rit langs de fjordenkust. In Sudavik kunt je een stop maken bij het Arctic Fox Centre, een kleine exhibitie over de bedreigde poolvos, die hier nog in het wild voorkomt. De weg slingert zich langs mooie fjordinhammen naar Isafjörður, de grootste plaats van de Westfjords, met
slechts 2600 inwoners. In het centrum vind je een aantal historische huizen en bij het haventje is een maritiem museum, dat is gevestigd in een uit de 18e eeuw stammend houten gebouw.

Dag 3: Verblijf in Isafjörður
Verblijf in Isafjörður. Gelegenheid excursies te boeken, zoals een boottrip naar het vogeleiland Vigur,
waar o.a. veel eidereenden broeden. Na het broedseizoen wordt hier de kostbare eendendons uit de nesten gehaald en schoongemaakt voor de export. In het nabijgelegen Bolungarvik vind je het vroegere visserskamp Ósvör, met enkele traditionele vissershutten, droogrekken en een boot. De in authentieke
visserskleding gestoken gids vertelt interessante verhalen over de geschiedenis van de visserij in IJsland, een van de belangrijkste inkomensbronnen van het land. Het fjord staat bekend als een van de beste plaatsen van IJsland om te kajakken.

Dag 4: Isafjörður – Dynjandi – Látrabjarg
Door het dunbevolkte, verlaten landschap van de West Fjorden volg je een prachtige route (gedeeltelijk gravelweg) langs de imposante fjorden, naar de spectaculaire Dynjandi waterval, die tot de mooiste van IJsland behoort. De aan de onderkant 30 meter brede waterval valt als een waaier in verschillende
etappes naar beneden van een 100 meter hoge klif, met daaronder nog 6 kleinere watervallen. Dynjandi betekent donderaar, afgeleid van het geraas dat de watervallen produceren.

Er wordt overnacht bij het schitterende strand van Breiðavik, vlakbij Látrabjarg. Dit is het meest westelijke punt van Europa, en er huist een van de grootse vogelkolonies van IJsland met o.a. papegaaiduikers, alken en Jan van Genten. Als je veel papegaaiduikers wil zien (half mei – half augustus) adviseren we Látrabjarg in de avonduren te bezoeken, dan komen de vogels weer terug van de visvangst overdag op zee. Je hebt hier zomers lang daglicht.

Dag 5: Látrabjarg – ferry Stykkisholmur – Grundarfjörður
Je rijdt naar Brjanslaekur , waar de ferry vertrekt naar Stykkisholmur. Onderweg kun je een zijsprong maken naar het verlaten, roodgekleurde Raudisandur strand (steile gravelweg). De ferry doet er ca. 3,5 uur over, met een korte stop op het eiland Flatey en arriveert op het Snæfellsnes schiereiland.

Dag 6: Grundarfjörður – Snæfellsnes – Reykjavik
Vandaag kun je een rondrit maken over het Snæfellsnes schiereiland, met de Snæfellsjökull gletsjer en vulkaan (nationaal park). Snæfellsnes wordt wel mini-IJsland genoemd, omdat je hier veel verschillende landschapsvormen vindt zoals vulkanen, gletsjers, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, watervallen en
heetwaterbronnen. Bezoek het haaienmuseum Bjarnarhöfn, waar je de IJslandse specialiteit hakarl (gefermenteerde rotte haai!) kunt proeven, met een slokje brennivin (soort jenever). Je rijdt naar Borgarnes en neemt vervolgens de tunnel onder de Hvalfjord (walvisfjord) door naar Reykjavik, waar wordt overnacht.

Dag 7: Verblijf in Reykjavik – Blue Lagoon/Reykjanes
De IJslandse hoofdstad heeft een gezellig centrum met hippe winkels en trendy pubs en restaurants. Bezoek de moderne vormgegeven Hallgrimskirkja, waar je met een lift naar boven kunt gaan en prachtig uitzicht hebt over de stad. . Aan de lange winkelstraat Laugavegur vind je veel leuke winkeltjes en cafés. Je kunt ook een rondrit maken over het Reykjanes schiereiland met als hoogtepunt de beroemde Blue Lagoon, waar je een heerlijk warm bad kunt nemen in het helblauwe water.

Dag 8: Verblijf in Reykjavik – Golden Circle
Vandaag kun je een tocht maken langs de beroemde “Golden Circle” met de Kerið explosiekrater, Geysir (waar de Strokkur geiser om de paar minuten hoog opspuit) en de spectaculaire waterval Gullfoss, waar vaak schitterende regenbogen te zien zijn. In Fluðir kunt je een bad nemen in de Secret Lagoon. Vanaf
het Gullfoss Cafe vertrekken tochten naar de Langjökull gletsjer, waar een sneeuwscootertocht gemaakt kan worden. Vlakbij Geysir kan ook een zeer spectaculaire excursie worden gemaakt met een Jet Boat, waarbij met snelheden van ca. 70 km per uur door een canyon wordt gevaren (was o.a. te zien in
het tv programma Wie Is De Mol). Een andere optie is een river rafting tocht vanuit Drumbó.

Dag 9: Reykjavik – Vik
Je neemt de ringweg in oostelijke richting en passeert de fraaie Seljalandsfoss, waar je achter het vallende water langs kunt lopen, en de 60 meter hoge Skogafoss. Op de Solheimajökull kun je een gletsjerwandeling maken. Ook worden hier excursies aangeboden met een sneeuwscooter op de Myrdalsjökull. Je overnacht in Vik, de meeste zuidelijke plaats van IJsland met een zwart zandstrand en de merkwaardige basaltkolommen van Reynisfjara. De zeerots Dyrhólaey staat bekend vanwege de vele zeevogels die hier nestelen en het fantastische uitzicht over de zwarte stranden.

Dag 10: Vik – Skaftafell – Jökulsárlón
Door de Eldhraun lavavelden, die zijn begroeid met grijsgroen mos, rijd je naar Skaftafell, onderdeel van het nationale park Vatnajökull, waar een wandeling gemaakt kan worden naar de mooie basaltwaterval Svartifoss of een gletsjerwandeling. Het hoogtepunt van de dag is de gletsjerlagune Jökulsárlón met haar drijvende ijsbergen. Het is mogelijk een boottocht te maken met een amfibievoertuig of per zodiac.

Dag 11: Jökulsárlón – Egilsstaðir
De ringweg slingert door een machtig landschap noordwaarts langs uitlopers van de gletsjers naar de stille Oostfjorden. Overnachting in Egilsstaðir, de grootste plaats van Oost IJsland.

Dag 12: Egilsstaðir – Dettifoss – Myvatn
Door een woestijnachtig landschap rijd je naar Myvatn. Onderweg moet je beslist een zijsprong maken naar de imposante Dettifoss waterval; dit is qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. Ook de hier vlakbij gelegen brede Selfoss waterval is zeker de moeite waard.

Dag 13: Verblijf in Myvatn
Verblijf in het vulkanische natuurgebied rondom het prachtige Myvatn meer. In Namaskarð zijn walmende fumaroles, borrelende modderpoelen en stinkende zwavelbronnen te bewonderen. Interessant zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met nog rokende lavavelden, die aan een
maanlandschap doen denken. In Myvatn bevindt zich ook de Myvatn Nature Bath , de “Blue Lagoon van het noorden” , waar u een ontspannend bad kunt nemen. Overnachting in Myvatn.

Dag 14: Myvatn – Akureyri
De laatste overnachting is in Akureyri, de grootste stad van het noorden, met een mooie kerk en een botanische tuin (ca. 80 km). Onderweg passeer je de fraaie Goðafoss (godenwaterval), die zeer de moeite waard is. Het verhaal wil dat men bij de afschaffing van het oude Vikinggeloof hierin de afgodsbeelden
gooide, en vanaf die tijd waren de Vikingen bekeerd tot het christendom. Vanuit Akureyri vertrekken boottochten om walvissen te spotten.

Dag 15: Akureyri – Rotterdam
Terugvlucht met Transavia van Akureyri Airport naar Rotterdam.


Voorbeeldreizen Het Hoge Noorden:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE