instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip Mexico

Dag 1: Cancun

Je vliegt naar Cancun, je haalt de huurauto op en je rijdt naar je eerste overnachtingsplek waar je heerlijk bij het zwembad kunt bijkomen van de vlucht.

Dag 2: Isla Holbox

Je rijdt naar Chiquila waar je de auto parkeert en je neemt de ferry naar Isla Holbox (duurt een kwartier en de boot gaat ieder half uur, kaartje kun je ter plaatse kopen).

Isla Holbox is het bounty eiland op de grens van de Golf van Mexico en de Caribische zee. De straten zijn er gemaakt van zacht, wit, poederachtig zandstrand en er rijden geen auto’s. Isla Holbox is bekend van het zwemmen met whale sharks in de zomermaanden en verder is het een easy going en vriendelijk eiland waar je goed kunt chillen of relaxen. Het tropische plaatje met kokosbomen, thatch roof hotelletjes samen met bars, restaurantjes en de kleine boetiekjes rondom het plein, doet enigszins denken aan het oude Ibiza; Je bent hier echt even weg van alle drukte, leeft er laid back in een hippie vibe maar dan anno nu en in Mexico.

Dag 4 & 5: Valladolid

Dit is een van de oudste koloniale steden van Mexico en heeft echt nog een authentieke Mexicaanse sfeer. Denk aan gekleurde huisjes, mooie pleinen, koloniale kerken, en authentiek Mexicaanse restaurants. Zoals in iedere Mexicaanse plaats, is het centrale plein, de Plaza Fransisco Canton, dé ontmoetingsplaats aan het eind van de dag. Het is er dan een gezellige drukte waar de lokale mensen bijeen komen.

Op een uurtje rijden vanaf Valladolid ligt het wereldwonder Chichén Itzà. Dit is de meest bekende en indrukwekkenste Maya tempel van Mexico. Zorg dat je vroeg bent! Om 8:00 uur gaat Chichén Itzà open, en daarvoor staat er al een rij.

Dag 6 & 7: Mérida

Stap in de auto voor de rit naar Mérida, de hoofdstad van Yucatan. Onderweg kun je een stop maken bij Hacienda Yaxcopoil, waar je een goede indruk krijgt van het vroegere leven op een sisalplantage. Of breng een bezoek aan de Mayapán ruïnes, een archeologische site waar je nog heerlijk rustig rondkijkt zonder te struikelen over hordes mensen. Vanmiddag verken je het centrum van Mérida. De hoofdstad van Yucatan gold in vroegere tijden als het economische hart van Yucatan. In de tijd dat hier veel geld verdiend werd met sisal, woonden de meeste toenmalige miljonairs in deze stad. Een stad met een rijke koloniale geschiedenis, kleurrijke straten, brede pleinen en de beste musea van de regio. Mérida staat ook wel bekend als de ‘witte stad’ vanwege de vele kalkstenen en wit geschilderde huizen. In Mérida vind je volop restaurants en terrasjes. Breng een bezoek aan de levendige markt Mercado Municipal Lucas de Gálvez, dé plek om souvenirs te scoren. 

Dag 8 & 9: Uxmal

Vandaag reis je door naar Uxmal (wat betekent: driemaal gebouwd). In Uxmal maak je kennis met de in Puuc Stijl opgetrokken bouwwerken van de Maya’s. De Mayastad telt in totaal 150 gebouwen. Het Paleis van de Gouverneur en de Piramide van de Tovenaar zijn er daar twee van. Naast het immense paleis en de 40 meter hoge ovale piramide is het nonnenklooster Casa de las Monjas, bestaande uit vier paleizen en een rechthoekige binnenplaats, een bezoek waard. Let vooral goed op de natuur om je heen, er lopen namelijk veel leguanen in Uxmal rond. En vergeet niet een duik te nemen in een van de vele cenote’s die Mexico heeft, een cenote is een natuurlijke put of een grot die ontstaat door het instorten van kalksteen en die meestal gevuld is met zoetwater. Je kunt er heerlijk zwemmen, duiken en snorkelen omdat het water vaak erg helder is.

Dag 10 & 11: Campeche

De rondreis brengt je richting de kuststad Campeche, een typisch koloniaal stadje aan de kust van Mexico. Het centrum van de stad is ommuurd door een verdedigingsmuur en de gebouwen binnen deze stad zijn perfect gerestaureerd. In 1999 is de stad toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst en sindsdien is de stad weer langzaam in oude glorie hersteld. Bijna 2000 gebouwen zijn zó goed gerestaureerd dat je jezelf kunt afvragen of er wel echt mensen wonen in de stad. De kleurrijke gebouwen, het gezellige pleintje in het midden en de mooie gigantische kathedraal maken het een mooie stad om te bezoeken.

Dag 12 & 13:  Laguna Bacalar

Vandaag brengt een lange rit je naar een mooi plekje; Laguna Bacalar, ofwel het meer Bacalar. Het meer is een prima plek om te relaxen maar het is absoluut een aanrader om met een een boottocht het meer en de mangroves te gaan verkennen. Neem een snorkelbril mee in de kajak want het is niet alleen boven water prachtig, ook de onderwaterwereld is een echte ervaring!

Hoewel Bacalar een klein fort heeft, Fort San Felipe waar je het een en ander kunt leren over de historie van het meer en het plaatsje, heeft het op cultureel vlak verder niet veel te bieden. Het toerisme staat ook nog in de kinderschoenen, dus als je op zoek bent naar feesttentjes of superhippe restaurantjes ben je hier aan het verkeerde adres. Wel kun je hier goed terecht voor je rust, prachtige natuur en lekker eten! 

Dag 14 t/m 18: Akumal

Vandaag rij je naar de laatste locatie van deze prachtige rondreis, Akumal. 

Onderweg moet je zeker een bezoek brengen aan één van de meest fotogenieke plaatsen van Mexico, Tulum. Deze archeologische vindplaats ligt prachtig op een klip boven het witte zandstrand en de turkooizen zee. Tulum werd in het jaar 1000 door de Mayas gesticht en is het enige Maya-oord aan zee. De ruïnes van Tulum zouden volgens de Mayas Zama moeten heten. 

Het hotel heeft een schitterende ligging, genesteld tussen het kalme water van de Caribische Zee en de groene jungle. Alle kamers en faciliteiten zijn op het strand en de zee gericht, waardoor je optimaal van het mooie uitzicht kunt genieten. Extra troef is het huisrif van Akumal Bay. Met je snorkel vanaf het strand zwem je hier zo naar toe. Je snorkelt tussen de tropische vissen en (met een beetje geluk) de zeeschildpadden. En er zijn diverse leuke excursies te boeken vanaf dit hotel.

Dag 19: Amsterdam

Helaas het is tijd om afscheid te nemen. Je rijdt terug naar Cancun en je levert de huurauto op de luchthaven in. Hiervandaan vlieg je terug naar huis.


Voorbeeldreizen Caribbean & Latijns-Amerika:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE