Namibië heeft een uitgestrekt landschap dat goed per huurauto verkend kan worden. Het land heeft maar een aantal asfaltwegen en de rest zijn, over het algemeen goed onderhouden maar vaak wel stoffige, zand/gravel wegen. Ik adviseer altijd een SUV-type huurauto tijdens je reis door Namibië. Dit verhoogt niet alleen je comfort tijdens de reisdagen, maar in een verhoogde auto heb je ook beter uitzicht op je omgeving.
Indien je liever niet zelf rijdt, is het ook mogelijk een rondreis door Namibië samen te stellen met een privé gids/chauffeur of aan te sluiten bij een kleinschalig internationaal reisgezelschap.
Dag 1 naar Johannesburg
Je vliegt met KLM rechtstreeks naar Johannesburg en komt hier ’s avonds aan. Je loopt in ca. 5 minuten naar je hotel, op steenworp afstand van de aankomsthal.
Dag 2: naar Windhoek
Na het ontbijt volgt je rechtstreekse vlucht naar Windhoek. Je avontuur door Namibië begint met een rustige rit naar Windhoek – de hoofdstad van Namibië – zodat je kunt acclimatiseren en wennen aan het links rijden. Windhoek heeft een klein, overzichtelijk stadscentrum. Bezoek bijvoorbeeld het ‘Independence Museum’, waar dieper wordt ingegaan op het verzet van Namibië tegen de koloniale tijden. De Christuskirche is een van de oudste kerken van het land, en het fort Alte Feste is het oudste gebouw van de stad. Beide zijn het bezoeken waard. Verder kun je een bezoek brengen aan de botanische tuinen in de stad. Lokale kunst en souvenirs worden verkocht bij de Namibia Craft Centre. Daarnaast zijn er enkele goede restaurants en gezellige barretjes te vinden in het centrum en de luxere buitenwijk Eros.
Dag 3 & 4: Kalahari
Via een goede, verharde weg rijd je naar de Kalahariwoestijn. Dit gebied kenmerkt zich door donkerrode aarde, eindeloze grasvlaktes en duinen. Wellicht zie je hier het eerste wild: de gemsbok – hét symbool van de Kalahari! Dit is overigens een halfwoestijn want er valt te veel neerslag. Het heeft naast zanderige delen ook savannes en steppes. Het is van oorsprong het land van de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. De lodge waar je 2 nachten gaat verblijven is prachtig. Het ligt midden in het rode zand, heeft een zwembad en vanaf het terras zie je een waterplaats waar zebra’s, springbokken en struisvogels elkaar afwisselen. Het is heel verleidelijk om op je blote voeten door het mulle zand naar het zwembad te lopen, maar pas op voor schorpioenen, dus doe toch maar schoenen aan. Je kunt hier een gamedrive boeken en de stokstaartjes (meerkatten) zien die hier in grote getalen voorkomen. Verder giraffen en oryxen en een aantal grote vogels die Kori bustards heten. Ook veel vogelnesten in acaciabomen, zogenaamde ‘Kalahari hotels’. Je sluit de gamedrive af met een prachtige ‘sundowner’ waarbij de zon langzaam in het rode zand zakt terwijl je een heerlijk drankje drinkt.

Dag 5 & 6: Fish River Canyon
Je reist verder naar de in het uiterste zuiden gelegen Fish River Canyon, waar je twee nachten verblijft. Je kunt hier een mooie wandeling maken, waarbij je vanuit verschillende invalshoeken kunt genieten van de duizelingwekkende vergezichten over de kloof. Vanuit je accommodatie kun je optioneel deelnemen aan een tocht, waarbij je in een open 4×4 voertuig onder begeleiding van een gids in de canyon afdaalt.
Fish River Canyon is de iets kleinere versie van de Grand Canyon in Amerika. De canyon staat op de tweede plaats van de grootste canyons ter wereld. Ondanks dat beide canyons op elkaar lijken, is er ook een heel belangrijk verschil. De Grand Canyon wordt namelijk jaarlijks overspoeld door toeristen, terwijl de Fish River Canyon nog door het grote publiek ontdekt moet worden. Dit betekent dat je er echt nog kan genieten van een aangename rust, ontspanning en stilte.

Dag 7: Aus
Op het kruispunt van wegen naar Fish River Canyon, Lüderitz en Namib Naukluft Park, ligt Aus, waar in het bergachtige achterland wilde paarden leven. Niemand weet waar de wilde paarden oorspronkelijk vandaan komen, maar men denkt uit de koloniale tijd. De paarden hebben zich aangepast naar de droge leefomgeving en kunnen – naar zeggen – wel 5 dagen zonder water. Verder heb je in de omgeving kans om struisvogels, oryxen en springbokken te zien. In dit gebied komen ook veel unieke plantensoorten voor, ruim vijfhonderd, die vooral na een fikse regenbui prachtig in bloei staan.
Dag 8 & 9: Sossusvlei
De reis gaat verder naar de fameuze Namibwoestijn, met als hoogtepunt Sossusvlei, misschien wel de bekendste attractie in Namibië. De naam verwijst naar een witte kleipan die wordt omringd door prachtige rode zandduinen in de Namib woestijn. De Sossusvlei is de toeristische naam voor de woestijn, omdat dit gebied het meest populair is. In de directe omgeving is meer te zien dan alleen de Sossusvlei. Je vindt er ook de Hiddenvlei en de Deadvlei. Daarnaast zijn er enorme duinen, waarvan Dune 45 en Big Daddy het bekendst zijn, het is een uitdaging om deze duinen te beklimmen. Het beste kun je dit ’s morgens vroeg doen in verband met de hitte. Ook de Sesriem canyon is onderdeel van dit gebied. Dit alles bij elkaar maakt de Sossusvlei tot een must see in Namibië.

“Daarnaast zijn er enorme duinen, waarvan Dune 45 en Big Daddy het bekendst zijn, het is een uitdaging om deze duinen te beklimmen”
Je verblijft 2 nachten in een prachtige lodge op zo’n 40 kilometer van Sossusvlei; Hoodia Desert Camp. De lodge ligt verlaten in een woestijnomgeving, heeft een zwembad, heerlijk eten, erg vriendelijk personeel en prachtige sundowners. Bovendien een spectaculaire sterrenhemel.

Dag 10: Solitaire
Solitaire is het meest bekende gehucht van de Namib-Naukluft woestijn. Een van de eerste dingen die je er ziet zijn de autowrakken van oude auto’s die er liggen. In het zand, alsof ze daar zijn gestrand. Ooit was het plaatsje deel van een Toyota-advertentiecampagne en daarna thema en titel van het boek ‘Solitaire’. Door de Nederlandse schrijver Ton van der Lee is het gehucht internationaal bekend geworden. De schrijver zocht eenzaamheid en vergetelheid in de Namib-woestijn, bivakkeerde er een jaar lang tussen het niets maar besloot toch om er een restaurant te beginnen.. Zijn Hollandse appeltaart is er legendarisch geworden en is nog altijd te koop nu de schrijver zelf vertrokken is. Hij vond Solitaire te druk. Na hem werd de appeltaart gebakken door Moose, de officieuze ‘burgemeester’ van Solitaire. Moose – zijn echte naam was Percy Cross – is overleden in januari 2014.

Dag 11 & 12: Swakopmund
Na het ontbijt rijd je naar Swakopmund. Op de route passeer je de “Tropic of Capricorn”, niets bijzonders te zien dan een bordje dat het daar is, maar dit is de breedtegraad waar de zon in december (sterrenbeeld steenbok) precies recht boven langskomt.
In Swakopmund ben je weer even ‘in de bewoonde wereld’. Het is een gemoedelijk plaatsje met veel Duitse invloeden, het wordt ook wel de activiteitenstad van Namibië genoemd. Sportievelingen kunnen hier hun hart ophalen in de duinen net achter de stad. Je kunt hier o.a. zandsurfen, quadbiken en paragliden. Verder is er een ruig strand, heerlijke restaurants (de Tug, echt een aanrader) en ook een bezoek aan het nabijgelegen Walvisbaai is de moeite waard. Je kunt hier leuke boottochtjes maken of kayakken tussen de zeehonden. De lagune aan de zuidkant van de stad is bijzonder in trek bij pelikanen, flamingo’s en tientallen andere soorten. Naar schatting maken tienduizenden vogels per jaar gebruik van de baai.

Dag 13 & 14: Damaraland
Vandaag een hele lange rit langs de Skeleton Coast dat zijn naam eer aan toe: de desolate kustlijn is een kerkhof vol roestige scheepswrakken, met hier en daar de overblijfselen van een walvisskelet. Halverwege ligt het Cape Cross Seal Reserve, een reservaat met de grootste zeehondenkolonie ter wereld. Hier leven zo’n 150.000 tot 210.000 zeehonden en het is vanzelfsprekend de beste plek om de beestjes te spotten. Ze maken een oorverdovend geluid en de geur van rotte vis is verschrikkelijk, maar het blijft een prachtig gezicht.

Je rijdt verder landinwaarts richting Palmwag waar je verblijft in een huisje op het plateau met een fantastisch uitzicht. Je kunt een woestijnolifanten tracking doen, een groot avontuur. Je rijdt dwars door de bush op zoek naar de kuddes. De lodge wordt gerund door de plaatselijke bevolking en dat doen ze heel goed en met heel veel plezier. Er worden trouwens ook wel eens leeuwen gesignaleerd op het plateau dus je mag niet ‘s avonds in je eentje teruglopen.

Dag 15 & 16: Zuid-Etosha NP
Het kurkdroge Etosha National Park is het grootste wildpark van Namibië, ruim 20.000 vierkante kilometer. Etosha wil zeggen ‘land van droog water’ of ‘grote witte plaats’ en is een gigantische zoutvlakte, omgeven door bushgebied. In het regenseizoen staan delen van de zoutvlakte tijdelijk onder water, in het droge seizoen verzamelen de dieren zich rond de vele pans of waterholes (veelal door de mens gemaakt) om te drinken. Ideaal dus om wild te spotten. Je kunt ’s middags het park op eigen gelegenheid met je huurauto verkennen of een begeleide gamedrive reserveren.

Dag 17 & 18: Oost-Etosha NP
Je rijdt langs de zuidkant van de immense Etosha kleipan naar het oosten van het park. De verscheidenheid aan dieren is enorm; olifanten, giraffen, zebra’s, wrattenzwijnen, impala’s en gnoes, je kijkt je ogen uit! Vergeet ook je verrekijker niet; grote troepen leeuwen wachten vaak geduldig rond de waterplaatsen en slaan toe als een nietsvermoedende prooi komt drinken!
Dag 19: Otjiwarongo of Okonjima
Via Otjiwarongo rijd je tenslotte terug naar Windhoek. Het Okonjima Nature Reserve houdt zich bezig met de rehabilitatie van de cheeta, luipaard en hyena. Bezoek tijdens je verblijf de AfriCat Foundation en bewonder hun bijzondere werk!
Dag 20 & 21: naar Amsterdam
Je rijdt terug naar de luchthaven van Windhoek waar je je huurauto inlevert en incheckt voor je vlucht naar Amsterdam. Het einde van een bijzondere reis!
Voorbeeldreizen Afrika:
De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.