instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip Noorwegen & de Lofoten

Op slechts een uur vliegen van Oslo ervaar je een stukje authentiek en adembenemend Noorwegen. Hier maak je kennis met het ruige zeeleven. Een levensstijl waarin hard werken, de grillige elementen, ruige fjorden, genieten van de lekkernijen der natuur en de gezellige sfeer in de stadjes hand in hand gaan. Waar je ook bent, het uitzicht is altijd even schitterend.

De houten huizen zijn geverfd in traditioneel Scandinavische kleuren, zoals ossenbloedrood en okergeel. Op de vissteigers staan houten rekken waar vanaf maart kabeljauw wordt gedroogd. Veel mensen komen in de wintermaanden naar de Lofoten om de Orca’s te spotten die de fjorden in zwemmen op zoek naar haring. Maar ook om het noorderlicht te spotten, het is één van de plekken ter wereld waar de kans het grootst is om dit enorme natuurfenomeen te zien. 

Maar juist ook de zomer is een hele goede tijd voor een bezoek, dan is het hier zelfs 24 uur per dag licht. Maak een comfortabele rondreis door de schitterende natuur. Door het rustige reistempo met je huurauto heb je voldoende tijd om de witte verlaten zandstranden, grillige bergen, diepe fjorden en pittoreske vissersdorpjes van Sommarøy, Vesterålen en Lofoten te verkennen.

Dag 1 t/m 4: Sommarøy
Vanaf Schiphol vlieg je via Oslo naar Tromsø waar je je huurauto in ontvangst neemt. Het is een klein uurtje rijden van de luchthaven naar Sommarøy en de weg brengt je langs prachtige fjorden.

Je verblijft aan zee, waar je met de getijden het water op ziet komen en weer wegtrekken. Vanaf je balkon ziet je de zeebodem, want het water is hier zeer helder. Het is een heerlijke plek om te verblijven in een comfortabel huisje of appartement, waar je volkomen je eigen gang kunt gaan. Je wandelt over het eiland en langs de kust en met de auto verken je de verdere omgeving. De directe omgeving is zeer schilderachtig met gekleurde huizen tussen de heuvels. De zee is hier erg blauw en er zijn veel kleine stukken wit strand. Het is heerlijk om langs de kust te lopen of een kanotocht te maken.

Op één van de vrije dagen is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de stad Tromsø. Met gemak breng je hier een hele dag door. Het is een gezellige stad, het aanbod van cafés en restaurants is uitgebreid en er zijn veel musea zoals het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, en het Poolmuseum met een schat aan informatie, die op soms aandoenlijk knullige wijze is tentoongesteld. De moderne IJszeekathedraal ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad.

Dag 5 t/m 7: Vesterålen
Vanaf Brensholmen op Kvaløy neem je de ferry naar Botnhamn op Senja. Senja is het tweede grootste eiland van Noorwegen en vanwege haar diversiteit in landschap wordt het vaak Noorwegen in het klein genoemd. Het noorden en westen van Senja liggen aan de open zee, hier zie je dan ook steile bergen recht uit zee opstijgen. Ook vind je hier diepe fjorden en levendige vissersdorpjes. Op het eiland loopt tussen Gryllefjord en Botnhamn de 90 kilometer lange Nationaal-Toeristische route Senja. De route gaat langs de vele fjorden en de karakteristieke vissersdorpjes. Aan de route liggen twee parkeerplaatsen waar je een schitterend uitzicht hebt op de grillige bergen en de zee. Parkeerplaats Tungeneset biedt uitzicht op de grillige toppen van de bergformatie Okshornan. Het is het meest gefotografeerde punt van Senja. Ook vind je hier poelen in de rotsen die ontstaan zijn door het getij. Bij Bergsbotn heb je een panoramisch uitzicht over het Bergsfjord en de open zee. Vanaf Gryllefjord neem je de ferry naar Andenes op de Vesterålen.

“De route gaat langs de vele fjorden en de karakteristieke vissersdorpjes.”

Vanuit Andenes ga je een walvisexcursie maken, die circa 4 tot 5 uur duurt, en waarbij je grote kans hebt om potvissen te waarnemen. In het walviscentrum vind je veel informatie over de walvissen die leven in de wateren rondom de Vesterålen en kun je een multimediashow bijwonen.

Dag 8 t/m 10: Henningsvær
Vandaag laat je de eilanden van de Vesterålen achter je en neem je de ferry naar Moskenes op de Lofoten. Je verblijft drie nachten in een huisje in het gezellige vissersdorpje Henningsvær. Veel kunstenaars en schilders hebben zich laten inspireren door het landschap en het bijzondere lofotenlicht, je vindt dan ook in Henningsvær diverse kunstgalleries.

De meeste vissersplaatsjes op de Lofoten liggen langs de kust en de gekleurde huisjes steken mooi af tegen de omgeving met steile bergen. Het levert prachtige beelden op. Het meest zuidelijke plaatsje dat je met de auto kunt bereiken is Å. Je bereikt Å door de Lofast route te rijden en onderweg rijgen de vissersdorpjes zich als parels aan een ketting. Nusfjord is een pittoresk vissersdorp en heeft een prachtige ligging. Het dorp is mooi gerestaureerd en een bezoek zeker waard. Voordat je Å bereikt hebt passeer je het plaatsje Reine. Reine, met een prachtig uitzicht op Kirkefjord, heeft een adembenemende ligging. Tijdens de rit over de Lofast route passeer je ook mooie witte zandstranden zoals bij Ramberg.

Op het eiland Vestvågøya vind je diverse bezienswaardigheden. Bezoek hier Unstadt, een mooi kustplaatsje. Je maakt hier mooie wandelingen langs de kust. Wanneer je van Unstadt naar het dorp Eggum loopt, een wandeling van ca. 10 km, passeer je onderweg het kunstwerk ‘Hode’, een granieten en ijzeren hoofd met een hoogte van 1.78 meter. Dit kunstwerk maakt deel uit van het Skulpturlandskap Nordland. Eggum is tevens een goede plek om de midzomernachtzon te aanschouwen. Ten noorden van de plaats Leknes staat het Vikingmuseum Lofotr met een nagebouwde Viking boerderij, dat je beslist niet mag missen. Het is de grootste boerderij uit de Vikingperiode die in Scandinavië bekend is.

Dag 11 t/m 13: Evenskjær

Voordat je de Lofast route in noordelijke richting gaat rijden naar Evenskjær kun je nog een bezoek brengen aan Svolvær, ook wel bekend als de hoofdstad van de Lofoten. De laatste nachten van deze rondreis verblijf je in Evenskjær waar vanuit je nog het noordelijkst gelegen eiland van de Lofoten, Hinnøya, gaat ontdekken.
Vanaf je accommodatie starten diverse gemarkeerde wandelroutes. Een aanrader is de wandeling naar de top van de berg Kvitnesvetten op 303 meter hoogte. Onderweg en op de top word je beloond met mooie uitzichten op zee en de omliggende bergen. Ten noorden van Evenskjær, vind je het ronde mystieke ‘zeven magische punten’ kunstwerk, gemaakt van ijzer en een doorsnee van 7 meter, Dit kunstwerk is ook onderdeel van het Skulpturlandskap Nordland.

Dag 14: Amsterdam
Na het ontbijt rij je naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.


Voorbeeldreizen Het Hoge Noorden:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE