instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip Oman met een 4WD

Oman is een fascinerend oosters sprookje met een eeuwenoude beschaving, indrukwekkende woestijnlandschappen, prachtige oases en wadi’s en ruige bergketens. Een land boordevol geschiedenis en historische bezienswaardigheden en niet te vergeten de enorm vriendelijke bevolking. Het land is gezegend met een heerlijk winterklimaat en prachtige stranden.

Een bijzonder manier om Oman te ontdekken is om zelf per 4WD een rondreis te maken.

Dag 1: Vlucht naar Muscat

Je vliegt naar Muscat. Na aankomst heb je een transfer naar je hotel.

Dag 2: Muscat

Start je dag rustig op, en ga dan uiteindelijk alvast een stukje van Muscat ontdekken. Breng een bezoek brengen aan de Grote Moskee van Sultan Qaboos en de oude wijk Muttrah met zijn traditionele souk. Later op de dag kun je ontspannen op een van de prachtige stranden van Muscat.

Dag 3: Muscat en omgeving

Vandaag ga je tijdens een halve dagexcursie verder op verkenning in de hoofdstad Muscat. Zo zie je onder meer de indrukwekkende Sultan Qaboos moskee en het Al Alam paleis. Op de oudste markt van het land, de Muttrah souk, kun je alvast de leukste souvenirs inslaan. Dan door naar het Nationaal Museum. Je sluit de dag af met een kopje typisch Omaanse koffie (kahwa) tijdens een bootcruise langs de mooie kust.

“Je sluit de dag af met een kopje typisch Omaanse koffie (kahwa) tijdens een bootcruise langs de mooie kust”

Dag 4: Sur &Ras Al Jinz 

De volgende dag wordt je 4WD afgeleverd bij je hotel en laat je Muscat achter je en vertrek je richting Sur een schilderachtige kuststad, bekend om zijn traditionele scheepswerven en dhow-boten. Ga onderweg off-road naar Wadi Arbiyeen en ga voor een mooie hike en een verfrissende duik in Wadi Shab. Je sluit de dag af bij het Ras Al Jinz Turtle Reserve, waar je de buitenkans hebt om zeeschildpadden aan land te zien komen om hun eieren te leggen. En wie weet zie je zelfs de kleintjes terug naar zee gaan.

Dag 5: Wadi Bani Khalid & Wahiba Sands

Je kunt een bezoek brengen aan de scheepswerven en meer te weten komen over de traditionele scheepsbouw, alvorens je koers zet naar de gigantische duinen van de Wahiba Sands woestijn.

Maar voordat je de woestijn bereikt, stop je onderweg bij een van de meest geliefde wadi’s van Oman, Wadi Bani Khalid met smaragdgroene wateren omringd door palmbomen. Dan door naar de Wahiba Sands. Hier breng je de nacht door in een tentenkamp en kun je genieten van de prachtige omgeving met gigantische zandduinen van soms wel 200 meter hoog. Dineren doe je vandaag onder een schitterende sterrenhemel.

Dag 6: Nizwa 

Na je woestijnavontuur is het tijd voor wat cultuur. Rij naar het dorpje Mudarib, een goed onderhouden nederzetting die enkele honderden jaren oud is. Zie het Al Kanajirah Fort, de mooie stadspoort, een levendige markt en traditionele huizen. Dan door naar Nizwa. Het Fort van Nizwa is één van de oudste forten van het Sultanaat en stamt uit de 17e eeuw. Je kunt dit fort beklimmen en als beloning ontvang je een schitterend uitzicht over de stad, de bergen en de oase. Ook de souk van Nizwa is erg bekend, dit is één van de mooiste van het Arabische schiereiland. In deze souk zijn veel winkels gevestigd, waar traditionele sieraden en andere zilveren voorwerpen worden gemaakt. Erg bijzonder is de vrijdagochtendmarkt, waar de wekelijkse dierenmarkt wordt gehouden. Handelaren uit de hele omgeving komen bijeen om hun dieren onder luid handgeklap te kopen en te verkopen. Een unieke belevenis!

Vervolgens ga je naar het verlaten dorpje Birkat Al Mauz. Het dorpje wordt omringd door dadelplantages en een oud aflaj irrigatiesysteem dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Dag 7: Jabreen & Al Hamra & Jebel Shams 

Vandaag staan een aantal schitterende forten op het programma. Zo zie je het 17e eeuwse Jabreen Castle en het Bahla fort, een van Oman’s oudste forten. In deze gerenoveerde bouwwerken loop je door de vele verschillende kamers, kijk je naar de Arabische decoraties en proef je de sfeer van het oude Oman. Vervolgens door naar Al Hamra, een charmant dorpje dat bekend staat om zijn traditionele lemen huizen. Verken de smalle steegjes en leer meer over het traditionele leven in Oman. Aan het einde van de dag reis je door naar Jebel Shams. In Jebel Shams vind je de hoogste piek op het Arabisch schiereiland. Met toppen van wel 3.000 meter en diepe kloven wordt dit deel van Oman vaak vergeleken met de Grand Canyon van de Verenigde Staten. Geniet van de spectaculaire uitzichten vanaf de Grand Canyon van Oman, bekend als Wadi Ghul. Er zijn verschillende wandelpaden om van het ruige landschap te genieten.

Dag 8: Muscat 

Je laatste reisdag is aangebroken. Na een heerlijk ontbijt in de bergen rijd je naar Al Hoota cave, een van de grootste ondergrondse grottenstelsels ter wereld. Vervolgens via een mooie off-road route langs Wadi Bani Awf weer terug naar Muscat. 

Dag 9 t/m 12: Muscat

Je hebt nog een paar om bij te komen van de rondreis en heerlijk uit te rusten op het strand.

Dag 13: Terugvlucht en aankomst

Je vliegt vandaag terug naar Nederland


Voorbeeldreizen Noord-Afrika & Midden Oosten:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE