instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Roadtrip van Toronto naar Halifax

Verken de Canadese Atlantics in vijf verschillende provincies tijdens deze roadtrip van Halifax naar Toronto. Geniet van de prachtige natuur van Nova Scotia met als hoogtepunt het Cape Breton National Park en New Brunswick. Bezoek grote steden zoals Halifax en Québec, ervaar de rust van het schiereiland Gaspé en ontdek het bruisende Toronto. Verken pittoreske vissersdorpjes op Prince Edward Island, en bewonder vogelkolonies op het eiland Bonaventure.

Dag 1 & 2: Toronto

Je reis begint in Toronto. Na aankomst haal je meteen de auto op op het vliegveld.

Met glanzende wolkenkrabbers en Victoriaanse huizen is Toronto een prachtige mix van oud en nieuw. De stad ligt aan Lake Ontario en heeft fijne parken aan de waterkant. Toronto’s skyline wordt gedomineerd door de 553 meter hoge CN Tower. Vanaf het hoogste uitzichtpunt kun je kilometers ver kijken. Bezoek ook zeker het Royal Ontario Museum, waar de natuurlijke geschiedenis en wereldculturen centraal staan. Alleen al de buitenkant is de moeite waard.

Een leuke wijk in het gevarieerde Toronto is Kensington Market. Dit is een wat alternatieve wijk vol met eettentjes, koffiehuizen, restaurants, supermarktjes en permanente marktkraampjes. De bezoekers van deze wijk zijn een kleurrijke mix van kunststudenten, expats en locals. Van een heel andere orde zijn het “middeleeuwse” kasteel Casa Loma en de moderne City Hall.

Dag 3: Niagara Falls 

Niagara Falls bestaat uit drie watervallen langs de Amerikaans-Canadese grens. Horseshoe Falls, de grootste waterval, ligt in het Canadese Queen Victoria Park. De American Falls en Bridal Veil Falls liggen in Amerika, je kunt ze bewonderen via de Rainbow Bridge. Skylon Tower, Prospect Point en Observation Tower bieden je spetterende uitzichten. Wil je het watergeweld van dichtbij ervaren? Overweeg dan Journey behind the Falls (een lift naar beneden) of Maid of the Mist (een boottocht).

Dag 4: Kingston

Kingston ligt aan Lake Ontario en is populair vanwege boottochten door het labyrint van de Thousand Islands. Leuk zijn Boldt Castle en het eiland ‘Just Room Enough’, met precies één huis. In Kingston zelf zijn historische bouwwerken, zoals de City Hall, St. George’s Cathedral en Bellevue House.

Dag 5: Ottawa

Ottawa is het politieke hart van Canada. Het statige Parliament Hill, op de zuidoever van de Ottawa-rivier, is de thuishaven van de overheid. Bekijk hier de wisseling van de wacht, die elke morgen om 10:00 plaatsvindt. Parliament Hill ondergaat vanaf 2019 een tien jaar lange renovatie. Het Centre Blok met Peace Tower is al die tijd gesloten. Dwars door Ottawa stroomt het Rideau-kanaal, dat eindigt als dubbele waterval in Rideau Falls Park. Op het kanaal kun je ’s zomers varen en ’s winters schaatsen.

Dag 6 & 7: Québec City

Québec wordt omgeven door een historische stadsmuur, die het meest intact is in het westen van Vieux-Québec (het oude stadscentrum). Vieux-Québec bestaat uit Haute-Ville en Basse-Ville. Bekijk in Haute-Ville ook het Château Frontenac, een kasteelachtig hotel. Wandel over Terrasse Dufferin, een brede boulevard langs de St. Lawrence-rivier. Leuk en opvallend is La Citadelle, een stervormig bastion met een schitterend uitzicht over de stad.

Het bekendste park in Québec City is Parc des Champs-de-Bataille. De veldslag die hier in 1759 plaatsvond, wordt herdacht in Musée du Fort. Leuk in Basse-Ville (de benedenstad) is Place-Royale, het oudste en meest Europees ogende stadsdeel. Leer meer hierover in Musée de la Place Royale. In Musée de la Civilisation krijg je een goede indruk van Québec City. Wandel ook zeker langs de restaurants, boetiekjes en kunstnijverheidszaken aan de Rue du Petit-Champlain.

Dag 8: Rivière-du-Loup

Îles du Bas-Saint-Laurent, een eilandengroep in de rivier, vormt de bekendste attractie van Rivière-du-Loup. Je spot er regelmatig zeehonden, walvissen en witte dolfijnen. Je kunt ter plaatse een walvisexcursie boeken om de dieren dichterbij te bekijken vanaf een Zodiac. Bezoek ook Parc des Chutes, met een dertig meter hoge waterval, en het kleine Parc de la Croix, voor een schitterend uitzicht op Rivière-du-Loup en de rivier. Het nabijgelegen Lac-Témiscouata is een uitstekende plek om te wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken.

Dag 9: Sainte-Anne-des-Monts

Aan de baai van St.Lawrence, omsloten door water en bergen, ligt het kustplaatsje Sainte-Anne-des-Monts. Het trekt veel outdoor liefhebbers die het nabij gelegen Parc National de la Gaspésie willen bezoeken. Dit spectaculaire natuurpark omvat de Chic-Choc en McGerrigle Mountains. Je kunt er geweldig wandelen, kamperen en kajakken (op Lac Cascapédia).

Dag 10 & 11: Percé

Percé is een van de leukste stadjes op het Gaspé-schiereiland. Beroemd is de Rocher Percé, een vrijstaande kalkstenen rots in het water van maar liefst 88 meter hoog en 475 meter lang. Bij laagtij is de rots toegankelijk via een zandbank. Vlakbij ligt Île Bonaventure, een eiland waar tienduizenden jan-van-genten leven. De rots en het vogeleiland maken deel uit van het Parc National Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé. Vanuit Percé kun je op de boot stappen om de rots en het vogeleiland te bekijken. Tourboten leggen aan op Bonaventure-eiland, zodat je de vogels van dichtbij kunt zien.

Naast de tours naar Île Bonaventure en Rocher Percé behoren walvistours, kreeftvisexcursies, diepzeevissen, zeekajakken en duiken tot de mogelijkheden in Percé. Bovendien kun je goed wandelen rond Percé. De Mont Sainte-Anne en Mont Blanc Trails (een netwerk van verschillende routes) starten in het centrum van dit stadje en leiden naar mooie uitzichtpunten.

Dag 12: Grand Falls  

Het rustige plaatsje Grand Falls in New Brunswick dankt zijn naam aan de 23 meter hoge Grand Falls waterval. Via een trap met ruim 400 treden kom je onderaan de waterval uit, bij de Grand Falls Gorge. Je kunt de kloof per kajak of te voet verkennen. Ook kun je het water overbruggen met een avontuurlijke tokkelbaan.

Dag 13: Fredericton

Fredericton, de hoofdstad van New Brunswick, is een charmante en historische stad aan de oevers van de Saint John-rivier. Het vormt een belangrijk cultureel en artistiek centrum en er is van alles te beleven. De bezienswaardigheden van de oude binnenstad centreren zich met name rond het Historic Garrison District, waar je een groot park vindt, de City Hall en de wisseling van de wacht bij Guard House kunt bekijken. Daar vlakbij, in Downtown vind je het bezoekerscentrum en kun je deelnemen aan een Heritage Walking Tour. Ook het Old Government House is het bekijken waard.

Dag 14: Hopewell Cape 

Hopewell Rocks Park, bij Hopewell Cape, is een indrukwekkend gevolg van de getijden in de Fundy-baai. Het landschap bestaat uit holen en bizarre rotsformaties, waarvan de Flowerpot Rocks de beroemdste zijn. Bij eb kun je er rondwandelen, tijdens vloed varen kajakkers om de toppen heen. Ga naar het Interpretive Centre voor tentoonstellingen over de Fundy-baai. Via verschillende wandelroutes kom je bij uitzichtpunten en nog meer rotsen met tot de verbeelding sprekende namen, zoals E.T. Rock, Apple Rock en Diamond Rock. Informeer voordat je gaat wandelen goed naar de getijden.

Dag 15: Charlottetown

Via de 13 kilometer lange Confederation Bridge bereik je het sfeervolle Prince Edward Island. Charlottetown is de charmante hoofdstad van Prince Edward Island (PEI) en heeft een gezellige haven met restaurantjes. De stad was cruciaal voor de eenwording van Canada, veel gebouwen herinneren daar nog aan. Struin door de sfeervolle straten met hoge bomen en verken het centrum te voet. Bezienswaardigheden zijn het Province House en de Founders Hall. Beaconsfield Historic House is volgens velen het mooiste Victoriaanse landhuis van Canada, met prachtuitzicht vanaf de veranda.

Dag 16 & 17 Cape Breton Highlands National Park

Kleurrijke houten gebouwen vormen het hart van Chéticamp. Populaire excursies in dit dorp zijn diepzeevissen en walvisvaarten. Je kunt rondom Chéticamp prachtig wandelen maken, bijvoorbeeld over de Acadian Trail en rond Enragee Point. Het Les Trois Pignons-museum leert je meer over Acadië. In het nabijgelegen Margaree Island Naturional Wildlife Area nestelen duizenden zeevogels. Vanaf Chéticamp kun je gemakkelijk Cape Breton bezoeken en de Cabot Trail rijden. Ook leuk in de omgeving zijn Baddeck en het Bras d’Or.

Heuvelachtige landtongen, zandstranden en groene valleien vormen de natuurrijke omgeving van Ingonish. Ingonish bestaat uit vijf kleine plaatsjes langs de beroemde Cabot Trail, waaronder Ingonish Harbour en Ingonish Beach. De populairste bezienswaardigheid van Ingonish is het ongerepte natuurpark Cape Breton Highlands National Park, waarvan Ingonish de entree vormt. Ingonish Beach is een lang, breed zandstrand dat wordt omringd door groen beboste heuvels. Niet voor niets is de bijnaam van Ingonish ‘The home of nature’. Ingonish ligt in het noordoosten van Cape Breton Island, Nova Scotia.


Dag 18: Truro

De grootste publiekstrekker in Truro is Victoria Park. De Lepper Brook-rivier stroomt in een kloof tussen heuvels en bossen. Je kunt verschillende wandelroutes volgen naar de watervallen die hieruit ontspringen: Waddel en Joseph Howe Falls. Truro staat in verbinding met de Cobequid Bay. Bekijk de grote getijdenverschillen die hierin ontstaan bij de Marchlands Section. De Cobequid Trail (16 km) leidt je over een voormalige spoorlijn door de mooie omgeving.

Dag 19 & 20: Halifax

Halifax is het culturele en economische hart van Nova Scotia en ligt aan een grote natuurlijke haven. Kenmerkend voor de haven zijn de Historic Properties: oude opslagplaatsen en werven die een belangrijke rol speelden in het bedrijvige zeeleven. Een stervormig verdedigingswerk op Citadel Hill beschermde de haven van Halifax in de achttiende eeuw. Aan de rand van de heuvels is de Old Town Clock niet te missen.

Dat in de haven van Halifax in de twintigste eeuw veel immigranten arriveerden, wordt herdacht in het Canadian Museum of Immigration (op Pier 21). In Halifax wordt daarnaast aandacht besteed aan de Titanic-ramp. De stad stuurde in 1912 twee reddingsschepen naar het gebied waar het onzinkbare schip op een ijsschots voer. Veel Titanic-slachtoffers zijn begraven op Fairview Lawn Cemetery. In het Maritime Museum of the Atlantic vind je de belangrijkste collecties over deze scheepsramp en over de Halifax Explosion (1917).

Dag 21. Halifax

Je levert de auto in en reist terug naar huis.


Voorbeeldreizen Noord-Amerika & Canada:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE