instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Rondreis Jordanië

Dag 1: Vlucht naar Amman

Na aankomst op de luchthaven van Amman wordt je opgewacht door onze vertegenwoordiger, en heb je een transfer naar het hotel in Amman.

Dag 2: Amman

Na het ontbijt maak je kennis met je Engelstalige privéchauffeur die je de rest van je reis rond zal rijden. Vandaag heb je de hele dag de tijd voor een “rondje” Amman. Je bezoekt onder meer de Citadel, gelegen op de hoogste heuvel van de stad. Hier vind je een stukje geschiedenis dat duizenden jaren terug in de tijd gaat. Op het terrein bevindt zich een klein archeologisch museum met vondsten uit de regio. Dit varieert van gebruiksvoorwerpen zoals potten en aardewerk, maar ook oude munten en sieraden. Zie hier ook de overblijfselen van de tempel van Hercules, uit de Romeinse periode, het indrukwekkende Ummayad Paleis en de ruïnes van een eeuwenoude Byzantijnse kerk. Daarnaast heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad en het lager gelegen amfitheater.

Ook zie je vandaag de mooie King Abdullah moskee, de grootste moskee van Amman met haar prachtige, blauwe koepel. Ook als niet-moslim mag je hier binnen een kijkje nemen. De rest van de dag heb je ter vrije besteding. Ga ’s avonds bijvoorbeeld lekker uit eten in een van de vele uitstekende restaurants. Een aanrader is een bezoek aan Rainbow Street. In dit sfeervolle straatje vind je veel restaurants en barretjes. Een andere leuke, maar totaal andere, plek is de moderne promenade bij Boulevard Abdali. Hier vind je een modern deel van de stad met luxe hotels, rooftopbars en internationale winkelketens.

Dag 3: Amman & omgeving

Vandaag ga je de oostelijke woestijn in voor een bezoek aan een aantal middeleeuwse woestijnkastelen en karavanserais. Ten oosten van Amman vind je een aantal woestijnkastelen die midden in de eindeloos lijkende leegte ‘opeens’ opdoemen. Bezoek bijvoorbeeld Qasr Amra. Dit kleine kasteel/fort staat op de werelderfgoedlijst en is vooral bekend om de vele kleurrijke fresco’s, die een goed beeld geven van hoe men destijds de wereld zag. Dan door naar Qasr Kharaneh eerst een Romeins en toen een Omayyads fort dat voltooid werd in het jaar 710 na Christus. En tot slot zie je Qasr Azraq dat vooral bekend is doordat T.E. Lawrence of Arabia daar ooit zijn hoofdkwartier had.
Na je bezoek aan deze bijzondere woestijnkastelen keer je weer terug naar Amman, waar je ook nu weer zult overnachten.

Dag 4: Amman & omgeving

Na het ontbijt ga je op ontdekking ten noorden van Amman om de oude steden Jerash en Umm Qais te bezoeken. Jerash is de meest complete en best bewaarde stad van het Romeinse rijk. Gerasa, zoals Jerash werd genoemd, was één van de Decapolis-steden in het noorden van Jordanië en ligt genesteld in een groene en goed bewaterde vallei. Dwaal hier rond tussen de oude tempels, theaters, pleinen, paden en zuilenstraten.

Rij vervolgens door de dennenbossen en olijfboomgaarden tot je de stad Ajloun en het kasteel van Saladin bereikt. Het kasteel staat ook wel bekend als Qalaat er-Rabat en is de belangrijkste oude site in de Ajloun-bossen met een geweldig uitzicht op de Jordaanvallei. Vervolgens reis je verder in noordelijke richting naar Umm Qais. De stad dat vroeger bekend stond als Gadera was ook ooit een van de belangrijkste steden van Decapolis. De donkere basalt stenen kenmerken de oude stad en geven het een bijzonder karakter. Het zeer goed bewaard gebleven, westelijk gelegen theater had zo’n 3.000 zitplaatsen en is gebouwd van basaltsteen. Vanaf Umm Qais heb je een prachtig uitzicht over de noordelijke Jordaanvallei, het Meer van Galilea en de Golanhoogten.
Na je bezoek keer je weer terug naar je hotel in Amman voor overnachting.

Dag 5: Petra

Het is tijd om Amman achter je te laten. Je vertrekt naar de mozaïekstad Madaba. Hier zie je de mooiste mozaïeken, waaronder de beroemde landkaart van het Heilige Land in de kerk van St. George. Vervolgens treed je in de voetsporen van Mozes als je op Mount Nebo uitkijkt over Israël. Daarna een bezoek aan de burcht van Kerak, een imposante herinnering aan de Kruisvaarders. Tegen de avond kom je aan in Petra, een must-see tijdens je reis door Jordanië. Hier overnacht je ook.

Dag 6 & 7: Petra

Voor velen is Petra dé reden voor een reis naar het mooie Jordanië en een bezoek aan deze indrukwekkende, duizenden jaren oude stad mag dan ook in jouw reis niet ontbreken. Je hebt zelfs 2 dagen de tijd om deze nationale schat en bekende toeristische attractie te ontdekken. Ruim 2.000 jaar geleden is de stad door de Nabateeërs gebouwd als stop op drukbezochte karavaanroutes. Petra werd een welvarende stad door de tol die geheven werd op de vele handelskaravanen met wierook, zijde en specerijen die langs de route kwamen. Uit de zachte stenen rotsen hakten de Nabateeërs paleizen, tempels en graven. Vandaag de dag kun je je nog altijd verwonderen over de verfijnde architectuur en een ingenieus complex van dammen en waterkanalen. Petra werd bewoond door de Nabateeërs, Edomieten en Romeinen en bracht de kennis en kunde van deze beschavingen samen om dit nieuwe wereldwonder te creëren. Uiteindelijk raakte de stad na een aantal zware aardbevingen in verval om pas vele jaren later, in 1812, weer herontdekt te worden door Johann Ludwig Burckhardt.

Je begint je bezoek vaak met een wandeling door de Siq. Deze smalle kloof is zo’n anderhalve kilometer lang en op sommige plekken maar een paar meter breed. Het zonlicht zorgt ervoor dat het de mooiste kleurschakeringen krijgt in veelal roze tinten. Aan het eind van de kloof ontwaart zich de overweldigende schatkamer Al Khazneh met haar schitterende façade. Vooral ’s ochtends schijnt hier het zonlicht erg mooi op. Vanaf de schatkamer loop je verder de stad in langs de mooiste façades en graftombes, welke uit de rotsen zijn gehakt. Je komt langs het theater en wandelt van het ene hoogtepunt naar het andere. Wandel over de zuilenstraat en beklim de vele treden op weg naar het indrukwekkende klooster. Een aardige klim maar zeker de moeite waard! Je kunt ook kiezen voor de ‘back-door’ route, dan begin je je bezoek niet bij de siq maar aan de andere kant vlakbij het klooster. Het voordeel is dat je dan minder treden hoeft te beklimmen. De schatkamer, het klooster en het theater zijn slechts enkele ontdekkingen in de oude stad. Je kunt je hier prima nog een dag vermaken. Zorg ervoor dat je genoeg te eten en vooral te drinken mee hebt en dat je goede schoenen draagt, want het is soms aardig klimmen. Al met al, twee indrukwekkende dagen in deze schitterende, oude stad!

Dag 8: Wadi Rum

Na het ontbijt ga je naar de woestijn van Wadi Rum, de meest spectaculaire van heel Jordanië. Hier is onder andere de film ‘Lawrence of Arabia’ opgenomen. Je overnacht vanavond in een tentenkamp. Een bijzondere plek om te overnachten. Geniet van een heerlijk diner onder de prachtige sterrenhemel.

Dag 9: Wadi Rum

Het is heerlijk wakker worden in de woestijn. Geniet hier van de uitgestrektheid en de stilte om je heen. jeepsafari met een 4×4 maken onder leiding van de bedoeïenen. Scheur door het rulle zand van de rode woestijn en ontdek overblijfselen van de oude beschaving. Het is raadzaam om je goed voor te bereiden op de jeep safari door voldoende water, zonnebrandcrème en een hoed mee te nemen, omdat de zon fel kan schijnen in de woestijn. Vergeet ook niet je camera mee te nemen om deze unieke ervaring vast te leggen.

Dag 10: Aqaba

Na een heerlijk bedoeïenenontbijt reis je door naar Aqaba aan de Rode Zee. Hier kun je de rest van de dag en morgen genieten van zon, zee, strand en het leven op of onder water. Even bijkomen van de afgelopen dagen en alle indrukken die je hebt opgedaan.

Dag 11: Dode Zee

Op weg terug naar het noorden reis je via de Dode Zee. Op het laagste punt op de aarde, op zo’n 400 meter onder zeeniveau, ligt dit extreem zoute meer. Doordat het meer zo zout is, kost het je geen enkele moeite om te blijven drijven. Heerlijk relaxen en drijvend op je rug een boek lezen, hier kan het!

Dag 12: Amman & terugvlucht

Transfer naar de luchthaven van Amman en terugvlucht naar huis


Voorbeeldreizen Noord-Afrika & Midden Oosten:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE