instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

— Safari —

BIG FIVE


Het woord safari komt uit het Swahili en betekent letterlijk ‘reis’ of ‘lange reis’. Safari’s worden wereldwijd aangeboden, maar zijn met name populair in Afrika, en dan vooral Tanzania, Kenia, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika.

Het doel van een safari, of gamedrive, is om ’s morgens bij zonsopgang en ’s middags bij zonsondergang in een open safari auto te stappen en op zoek te gaan naar wilde dieren. En dan met name naar de Big Five. Deze bestaat uit clubje van vijf iconische dieren: olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns.

“Het woord safari komt uit het Swahili en betekent letterlijk ‘reis’ of ‘lange reis'”

Maar ook buiten de Big Five is het genieten. Afhankelijk van de locatie van de safari, kun je een breed scala aan wilde dieren en prachtige landschappen tegenkomen. Zoals giraffen, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, cheeta’s, wilde honden, apen, bavianen en verschillende soorten antilopen; van impala’s tot springbokken. Maar ook kleinere dieren zoals reptielen en kameleons. Afrika staat ook bekend om zijn rijke vogelleven, van grote roofvogels tot kleurrijke zangvogels.

Bovendien biedt de natuurlijke omgeving van de savanne, woestijn, jungle of andere habitats die je tijdens een safari kunt verkennen, een prachtig decor. Zelfs als je geen van de “Big Five” tegenkomt, zal de diversiteit aan flora en fauna je zeker boeien.

Er zijn verschillende soorten safari’s, waaronder gamedrives (safari’s per voertuig), wandelsafari’s, vogelsafari’s en boot- of kanosafari’s.

Bij een safari hoort een sundowner, het bekijken van de zonsondergang. Wanneer je laat in de middag een gamedrive doet, zoekt de tourguide/ranger vaak een mooi plekje in het park om een tafel en wat stoelen uit te stallen. Met een drankje en een hapje kun je vervolgens genieten van de zonsondergang. Een sundowner is ook echt een van de meest magische momenten.

Je verblijft meestal in een safari lodge, en het leukst is als je een lodge hebt waar vanuit je direct op safari kunt. Dus niet eerst een stukje over asfalt hoeven rijden. In zo’n lodge mag je dan ’s avonds niet alleen van je verblijf naar het restaurant lopen, want vaak lopen de wilde dieren vrij rond en kun je misschien de leeuwen horen brullen. De lodges liggen in of net aan de rand van de Afrikaanse natuurparken. Ze hebben ook vaak een zwembad zodat je tussen de safari’s door even heerlijk kunt relaxen. Naast uit stenen gebouwde lodges kunnen ze ook bestaan uit permanente tentenkampen, ook wel bekend als tented lodges. In sommige gebieden mag er niet het hele jaar door accommodatie zijn. Daar worden mobiele tentenkampen opgebouwd.

Deze worden ook gebruikt om mee te reizen met de rondtrekkende dieren, tijdens de grote trek van de Gnoes, ook wel bekend als de jaarlijkse migratie van de wildebeesten. Dit is een spectaculair natuurfenomeen dat plaatsvindt in Oost-Afrika, met name in de Serengeti-vlaktes van Tanzania en het Maasai Mara-reservaat in Kenia. Deze migratie is een van de meest indrukwekkende dierenmigraties ter wereld. Het migratiepatroon omvat een voortdurende cyclus van beweging tussen de Serengeti-vlaktes en het Maasai Mara-reservaat, afhankelijk van de tijd van het jaar. De migratie omvat niet alleen gnoes, maar ook zebra’s en gazellen. Deze dieren migreren gezamenlijk op zoek naar voedsel en water. Roofdieren, zoals leeuwen, cheeta’s en hyena’s, volgen de migratie en proberen te profiteren van de overvloed aan prooidieren.

In alle gevallen geven de safari accommodaties een mooie sfeer en kun je er genieten van de Afrikaanse bush. Na een lange dag game drives kom je er tot rust en kun je onder het genot van een hapje en drankje genieten van de Afrikaanse zonsondergang. Dan wordt een kampvuur aangestoken en staan de tafels rond dit vuur, wat een bijzonder sfeervolle setting vormt.


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE