instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Foodie-stad Bilbao

Meestal denk je bij Spanje aan zon, zee en strand, en bij een stedentrip Spanje denk je eerder aan Barcelona, Sevilla of Valencia dan aan Bilbao. Maar deze stad in het noorden van Spanje is zeker een bezoek waard, helemaal als je van lekker eten houdt, want Bilbao is een walhalla voor lekkerbekken.

Vanuit Amsterdam ben je in twee uur vliegen in Bilbao. De stad ligt aan de Golf van Biskaje en daardoor kan het weer wat wisselvallig zijn. Ondanks dat het uiteraard in de zomer meestal lekker warm is, kan het weer in het voor en najaar nog wel eens betrekken. Maar dat weerhoudt de inwoners van Bilbao er niet van om de straat op de gaan, om zich te goed te doen aan de Pintxos (kleine hapjes op stokjes) in de verschillende Pintxos bars.

“Bilbao is een walhalla voor lekkerbekken”

Caso Viejo

Het vrij onbekende Bilbao heeft een oude en knusse binnenstad, Casco Viejo, omringt door moderne architectuur. Dé highlight waar je niet omheen kan is het Guggenheim Museum. Bilbao is hiermee een van de vier steden per wereld dat een vestiging van het Guggenheim heeft. Het museum staat direct aan de rivier en is omringd door mooie kunstwerken, waaronder het twaalf meter hoge kunstwerk Puppy, helemaal bedenkt met bloemen. Twee keer per jaar krijgt de hond een nieuw seizoensvacht. Aan de andere kant prijkt dan weer de fotogenieke spinsculptuur. Het gebouw zelf heeft de vorm van een zeilschip; refererend naar de maritieme geschiedenis van Bilbao.

Recht door de stad loopt de mooie rivier Nervión, die een tapas op het terras net iets idyllischer maakt. Het wemelt er van de restaurants en kroegjes en de gehele sfeer in de stad is jong en uitgelaten.

In binnenstad Casco Viejo zelf vormt de kathedraal van Santiago een centraal punt, omringd door de zeven charmantste straatjes met hoge, sierlijke huizen en een gezellig centraal plein vol restaurantjes. De kathedraal zelf trekt grote aantallen pelgrims. Het treinstation Estacion Abando is met zijn prachtige glas-in-lood je volgende bestemming als je van fraaie gebouwen houdt.

Even bijkomen van alle indrukken? Bilbao heeft verschillende groene parken waarvan Parque de Dona Casilda misschien wel het meest geliefd is. Het is vernoemd naar Doña Casilda Iturrizar, een belangrijke filantroop die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het park Door de mooie sierlijke fonteinen en tropische begroeiing kom je hier helemaal tot rust. Met iets meer inspanning bereik je het uitzichtpunt in de heuvels rondom de stad, de 100-jarige kabelbaan Funicular de Artxanda brengt je naar boven.

Uiteraard telt Bilbao los van het Guggenheim nog veel meer mooie musea, zoals het grote maritiem museum Marítimo Ria de Bilbao. Het is gevestigd in het oude havengebied en focust helemaal op de water- en zeevaartgeschiedenis van deze bijzondere stad en de omgeving.

Gastronomie

Een van de grootste pluspunten van een bezoek aan deze stad en regio is de Baskische gastronomie, die tot de beste van de wereld wordt gerekend. Alles eruit halen wat erin zit? Wij zetten de culinaire hoogtepunten voor je op een rijtje:

Mercado

Bezoek de Mercado de la Ribera, een van de grootste overdekte markten van Europa. Hier kun je lokale producten proeven en kopen, waaronder verse zeevruchten, groenten en Baskische specialiteiten. Er lijkt geen einde te komen aan de stalletjes met vers fruit, groenten, vlees, vis en lokale specialiteiten.

Michelin sterren restaurants

Bilbao heeft maar liefst tien restaurants met een Michelin-ster. De Bistró van het Güggenheim is ook zeker een bezoekje waard  met fantastische eten. Op één uur rijden ligt de stad San Sebastian, waar ook hooggewaardeerde restaurants te bezoeken zijn. Op de website van Michelin kun je terugzoeken welke zaken een onderscheiding ontvangen hebben.

Reserveer (ruim van te voren) een tafeltje in het drie Michelin sterrenrestaurant Azurmendi,, gelegen in de buitenwijken van Bilbao dat een onvergetelijke culinaire ervaring biedt. Het restaurant staat bekend om zijn innovatieve aanpak van de Baskische keuken en het gebruik van duurzame en lokale ingrediënten.

Bacalao a la Vizcaína: Dit is een traditioneel Baskisch gerecht gemaakt van kabeljauw bereid met tomaten, rode paprika’s, knoflook en olijfolie. Het is een heerlijk gerecht dat de smaken van de regio weerspiegelt.

Marmitako: Een traditionele Baskische visstoofpot, meestal gemaakt met tonijn, aardappelen, uien, groene paprika’s en tomaten. Het is een stevig gerecht dat vooral populair is onder vissers.

Pintxos: Deze kleine hapjes, vergelijkbaar met tapas, zijn een essentieel onderdeel van de Baskische eetcultuur. In Bilbao vind je talloze bars die een breed scala aan pintxos aanbieden, van eenvoudige tot complexe smaakcombinaties.

Txakoli: Dit is een lokale witte wijn die perfect past bij de zeevruchten en visgerechten die je in Bilbao zult vinden. Het heeft een lichte, verfrissende smaak en wordt vaak geschonken in sidrerías (ciderhuizen) en pintxosbars.

Idiazabal-kaas: Een bekende Baskische kaas die wordt gemaakt van schapenmelk. Het heeft een kenmerkende rokerige smaak en wordt vaak geserveerd met walnoten of membrillo (kweepeerpasta).


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE