instagram arrow-down

Lenneke Verhaar
lenneke@travelandtours.nl
06-29554866

Tanzania & Zanzibar

In een vierwielaangedreven privé safari wagen met gids bezoek je de hoogtepunten van de wildparken in Tanzania. De overnachtingen zijn in lodges en tentenkampen. Een supergave reis die je ook heel goed kunt doen met je (klein) kinderen. Ik heb hem al een paar keer geboekt voor klanten en iedereen is altijd laaiend enthousiast.


Je bezoekt het olifanten rijke Tarangire met haar prachtige baobab bomen, je gaat op zoek naar de leeuwen en de andere leden van de Big 5 in de Serengeti en naar de zeldzame neushoorn in de Ngorongoro Crater.

Een tentenkamp heeft overigens weinig te maken met kamperen. Je slaapt in een tent onder canvas maar in de tent staan gewone bedden, er is een zit toilet en een echte douche. Er is grote kans dat je ’s nachts de hyena’s hoort huilen of andere dierengeluiden zult horen. Het is absoluut veilig in de tent. Als het donker is, na het diner, word je door een watchman naar de tent begeleid. In elke tent ligt een fluitje om de watchman te kunnen roepen. Slapen onder canvas in de wildparken is een unieke belevenis en roept het echte ‘Out of Africa’ gevoel op!

De reis eindigt op het exotische Zanzibar voor een paar dagen cultuur, zon, zee en strand.

Dag 1: Amsterdam – Arusha

Je vliegt naar de luchthaven van Kilimanjaro waar je hartelijk wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Zodra je de luchthaven uitloopt zie je onze chauffeur staan met een naambordje, hij brengt je naar Arusha.

Arusha is de uitvalsbasis voor alle noordelijke nationale parken van Tanzania en is daarom het startpunt van menig safari. De stad ligt op zo’n 1.400 meter hoogte, het klimaat is aangenaam en de omgeving is overwegend groen. Het is er gezellig, druk, levendig en de bevolking is erg gastvrij.

Vandaag word je om 17h00 uur door een Nederlandse vertegenwoordiger van ons bedrijf bij de lodge opgezocht om de reis met je door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. 

Dag 2: Tarangire National Park

De safari gaat beginnen! Je privé chauffeur met privé safari auto staat ’s ochtends om 08h00 uur voor je klaar voor de komende dagen. De chauffeur is goed opgeleid en heeft veel kennis van en passie voor het land, de dieren en de natuur. Hij zal aangeven wat de komende week van dag tot dag gaat gebeuren, maar natuurlijk is hij in dienst van jou, schroom vooral niet je wensen aan hem door te geven.

De safari auto heeft acht raam zitplaatsen, inclusief de chauffeur. Als je in de parken bent, gaat het dak omhoog zodat je de dieren goed kunt zien. In de auto is het mogelijk om telefoons/camera’s op te laden. Een koelkastje is aanwezig om de drankjes koel te houden. 

Wij zorgen voor genoeg drinkwater in de auto, wij vragen je om zelf een waterfles mee te nemen om het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken. 

Het is ongeveer 2.5 uur rijden naar Tarangire National Park. Laat het landschap aan je voorbij gaan en bewonder het leven van de Maasai bevolking die daar woont en hun kuddes laten grazen.

“Laat het landschap aan je voorbij gaan en bewonder het leven van de Maasai bevolking die daar woont en hun kuddes laten grazen”

Tarangire National Park is een niet zo bekend park, en dat is geheel onterecht! Met de 550 verschillende vogelsoorten is het ideaal voor vogelliefhebbers, sterker nog, nergens anders in oost Afrika zul je zoveel verschillende vogelsoorten in een gebied vinden. Het landschap van Tarangire is divers, van de met Baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moeras gebieden. De levensader van het park is de Tarangire rivier, zelfs in het droge seizoen levert deze nog de mogelijkheid voor de dieren om te drinken omdat olifanten gaten graven in de rivierbedding op zoek naar ondergrondse stromen. Hiervan profiteren ook de andere dieren!

Behalve de grote kuddes olifanten staat het park ook bekend om zijn grote kuddes buffels, als die met zijn allen in beweging komen voel je de grond letterlijk trillen! Ook veel andere grazers zoals impalas, gazelles, zebras en gnoes kom je tegen in het park. De kleine vrolijk gekleurde love birds staan in schril contrast  met de grote zwarte southern ground hornbills, de kleine klipdassen staan in contrast met de grote olifanten, maar wist je dat die toch eigenlijk wel verre familie van elkaar zijn?

In Tarangire National Park heb je een picknick lunch met de door de chauffeur meegenomen lunch pakketten. Kijk uit dat de aapjes je lunch niet stelen!

Aan het einde van de middag rijd je naar je lodge voor het diner en overnachting.

Geef aan de bediening aan hoe laat je de volgende ochtend gewekt willen worden. Het is lekker wakker worden met een vers kopje koffie of thee. 

Dag 4: Mto wa Mbu

Je rijdt naar het plaatsje Mto wa Mbu. Mto wa Mbu is een groene oase in de uitgestrekte Maasai vlaktes. Door de aanwezigheid van water wordt hier zelfs rijst en bananen verbouwd! Dit vruchtbare plekje heeft mensen aangetrokken van verschillende delen van het land, in Mto wa Mbu wonen mensen van meer dan 40 verschillende stammen.

Op de mountainbike maak je een fietstocht van ongeveer 2,5 – 3 uur over vlak terrein. Tijdens de tocht rijd je onder andere langs lokale farmers, de school, de kerk en een lokale bar. Onderweg zal de gids vast stoppen om je de rode banaan te laten proeven. De lokale mama’s hebben een Tanzaniaanse lunch voor je klaargemaakt, geschikt voor westerse magen.

In de middag rijd je naar de plaats Karatu naar de Country Lodge voor diner en overnachting. 

Country Lodge ligt aan de rand van Karatu, een schilderachtige landelijke stad aan de Grote Escarpment, halverwege tussen Lake Manyara en het Ngorongoro Conservation Area, in het centrum van de groene gordelwijk van Noord-Tanzania en de agrarische gemeenschap.

Country Lodge Karatu symboliseert eenvoudig landelijk comfort en biedt aangename accommodatie in het hart van de rijke en schilderachtige hooglanden van Tanzania. Het is de ideale ‘Stepping Stone’ voor safari’s in Ngorongoro Crater en daarbuiten.

Dag 5 & 6: Serengeti National Park

Na het ontbijt rijd je naar Serengeti National Park: “game drive on the route”.

Serengeti National Park is een van de beroemdste en indrukwekkendste wildlife parken van Afrika.  Veel wildlife zoals olifanten, giraffes, zebra’s, buffalo’s en als je geluk hebt ook de cheetah, luipaard, neushoorn en nijlpaard. Daarnaast ook de kans om klein wildlife te zien zoals vogels en hagedissen. De dieren bewegen zich door het park volgens de zo genoemde ‘migratie’.

De naam Serengeti komt van het Maasai woord Siringiti, “uitgestrekte vlakte”. Zodra je afdaalt in de Serengeti is het duidelijk dat dit een goed gekozen naam is.

Een uitgestrekt landschap met als enige onderbrekingen de dieren, bomen en de kopjes (rotsformaties). Ten tijde van de grote trek zien deze vlaktes letterlijk zwart van de dieren, gnoes en zebra’s, die op zoek naar goede graasgebieden en water deelnemen aan een van de grootste migraties van zoogdieren ter wereld. Serengeti National Park heeft echter veel meer te bieden dan de grote trek; grote kuddes buffels, verscheidene antilopen, zoals de topi, hartebeest, thomson, grantgazelle en dikdik, en de beste kans op het spotten van leeuwen! De uitgestrekte vlaktes zijn uitermate geschikt als jachtgebied voor het snelste zoogdier op aarde: het jachtluipaard.

Je chauffeur neemt je mee op zoek naar de leeuwen, jachtluipaarden en luipaarden. En wat dachten je van de grote aantallen nijlpaarden in een van de poelen in het park, of laat je charmeren door de acrobatische trucs van de vervet monkeys of bavianen. Giraffes die sierlijk over de vlaktes bewegen of met hun lange (en ruwe!) tong de blaadjes van de boom trekken (terwijl ze de doornen wel lijken te negeren), de sierlijk vlucht van de gieren, en de stuk minder sierlijke wijze waarop ze zich op een carcas storten om de door de leeuwen achtergelaten resten te verorberen! Kortom een dag vol wild en met geweldige indrukken!

In de middag rijd je naar het centrale gedeelte van de Serengeti. Diner en overnachting vinden plaats bij Tanzania Bush Camps. Dit permanente tented camp ligt in de Seronera Vallei van de Serengeti. Er zijn slechts 15 en-suite safaritenten.       

Het tented camp beschikt over 16 tenten, waarvan 2 familietenten. De meubels en accessoires zijn zorgvuldig gekozen vanwege hun luxe uitstraling en eigentijdse safaristijl. Alle kamers hebben klamboes, een zaklamp, een fluitje en radio. Het is mogelijk een massage te bestellen. Wifi is aanwezig.

Voor het diner gaat de bush televisie aan, oftewel het kampvuur.

Dag 7 & 8: Ngorongoro Crater

Vandaag is het belangrijk dat je vroeg opstaat. Je gaat vandaag een van de meest bijzondere plekken ter wereld bezoeken, Ngorongoro krater.  De krater is ‘s werelds grootste intacte caldera, vanaf de kraterrand, voordat je afdaalt in de krater heb je een prachtig uitzicht over dit wereldwonder. 

De krater is een uitgedoofde vulkaan, om de vloer van de krater te bereiken moet je flink afdalen in je safari auto. Binnen Ngorongoro is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de ‘Big Five’ (olifant, leeuw, zwarte neushoorn, luipaard en buffel). Vandaag maak je ook kans om de zeldzame zwarte neushoorn te zien. 

In Lake Magadi, het alkaline meer in de krater, komen flamingo’s voor terwijl in de zoetwater poeltjes en stroompjes de nijlpaarden verkoeling zoeken na hun nachtelijk graas uitstapje. In het Lerai bos eten de olifanten met gigantische slagtanden van de bomen, over de vlaktes grazen gnoes, zebra’s, gazelles etc. Leeuwen zoeken graag de schaduw op, soms weleens van de wagens! Al met al is het wild en het imponerende landschap in de krater een overweldigende ervaring!

In de middag rijd je naar Rhotia Valley Tented Lodge voor diner en overnachting. 

Deze lodge is opgericht door een Nederlands artsen echtpaar. Na hun pensionering hebben Joris en Marise een stuk grond gepacht met 2 grote heuvels. Op de ene heuvel is men een kinderhuis gestart, op de andere heuvel de lodge. Met de inkomsten uit de lodge wordt het kinderhuis gefinancierd. Door te logeren bij de lodge dragen alle gasten vanzelf een steentje bij. Behalve het kinderhuis zelf heeft men koeien, een biogasinstallatie, een groenten- en kruidentuin, een eigen bakkerij en een coffee corner.

Deze prachtige lodge heeft 16 safari-tenten, elk met een adembenemend uitzicht over de Tanzaniaanse vallei. Elke tent heeft een eigen veranda. De lodge is gebouwd met lokale materialen in traditionele Afrikaanse stijl. Het restaurant en de lounge kennen een bijzonder warme en gezellige Afrikaanse sfeer. De lodge werkt met zonne-energie. Gefilterd water wordt geserveerd in glazen flessen.

Het kan ’s avonds flink afkoelen omdat de lodge hoog gelegen is (ongeveer 2.000 meter hoog). Met kruiken in bed en schalen met warme kooltjes is het toch heerlijk genieten bij deze gezellige lodge. Door de hoogte zijn er geen muggen.

Dag 9: West Kilimanjaro

Na een relaxed ontbijt rijd je via Arusha naar Africa Amini Maasai lodge. Het is bij elkaar ongeveer 4 uur rijden. Daar aangekomen neem je afscheid van je chauffeur / gids die je de afgelopen week zoveel moois van zijn land heeft laten zien. 

Africa Amini Maasai Lodge is een zeer bijzondere bestemming. De lodge ligt midden in Maasai land. Je slaapt in Maasai hutten en vanaf de kamer en zelfs vanaf het toilet heb je uitzicht op de Kilimanjaro. Er is een heerlijk zwembad met sauna aanwezig. De lodge wordt gerund door uitsluitend Maasai die met vol enthousiasme hun tradities met de gasten willen delen.

De lodge is opgezet door 2 Oostenrijkse dokters, moeder en dochter. Zij hebben een ziekenhuis geopend waar de Maasai uit de omgeving gratis geholpen worden, met inachtneming van hun traditionele medische waarden door zo veel mogelijk gebruik te maken van de natuur. Om het ziekenhuis en de naderhand gebouwde lokale school te financieren heeft men de lodge opgericht.

De lodge heeft een eigen middelbare school waar veel aandacht wordt gegeven aan toerisme en duurzaamheid. De school heeft een eigen restaurant en de kinderen koken en bedienen. Het is mogelijk om hier een rondleiding te krijgen en daar te lunchen. Als je aan de manager Lesse vertelt dat je dit graag wilt doen, dan regelt hij het vervoer naar de school. Een hele leuke ervaring. De school heeft 10 weken per jaar vakantie (met Pasen 1 week, in juni de hele maand, in september 1 week en rond de kerst 1 maand).

Een nature walk met de Maasai en speerwerpen met de Maasai zijn bij het verblijf inbegrepen.

Dit is een heerlijke plek om bij te komen van de safari. De lodge werkt op zonne-energie. Gefilterd water wordt geserveerd in glazen flessen.

De lodge is zeer maatschappelijk betrokken en je kunt hier op natuurlijke wijze kennismaken met de bijzondere stam de Maasai.

Dag 10 t/m 15: Zanzibar

Na de lunch worden je door een chauffeur van Maasai Lodge naar Arusha Airport gebracht. Je vliegt van Arusha rechtstreeks naar Zanzibar. Op Zanzibar aangekomen staat een chauffeur klaar om je naar de Zuidoostkust van het eiland naar de plaats Jambiani te brengen.  Zodra je aankomt op het eiland merk je dat de sfeer totaal anders is dan op het vasteland van Tanzania. Je merkt duidelijk dat het een voormalig Arabische kolonie is. De mensen, de drukte op straat, de moskeeën: zeker in Stone Town waan je je eerder in een tropisch Marokko dan in Tanzania. Langs het strand, waar de toeristen verblijven, heb je meer de mix van een tropisch strandparadijs waar je zonder problemen gewoon in je bikini kunt rondlopen en de kleinere meer authentieke dorpjes in het binnenland. De sfeer is vriendelijk en gemoedelijk.

Je verblijft de komende nachten bij Fun Beach Hotel. Dit hotel is op 1 juli 2018 open gegaan en de sfeer is ongedwongen en relaxed. Het nog vrij nieuwe hotel heeft 40 kamers, de kamer zijn allemaal hetzelfde en liggen 10 bij 10 naast elkaar met in het midden 2 grote zwembaden met een totale lengte van meer dan 60 meter. Het hotel ligt direct aan zee en er is airconditioning en wifi. Alle kamers hebben bovendien fietsen ter beschikking. Hiermee fiets je, bij eb, over het strand zo naar het drukkere Paje, domein van kitesurfers, of naar de andere kant van het uitgestrekte vissersdorp Jambiani.

Via het strand is het makkelijk om andere accommodaties te bezoeken voor lunch, diner of een borrel. Let wel op het tij; het verschil tussen eb en vloed is enorm. Bij vloed is het minder makkelijk langs het strand lopen. Als het tij verandert, is het strand en de zee schitterend mooi van kleur.

Er staat in Jambiani eigenlijk altijd een lekker windje. Er wordt dan ook volop gekitesurft en andere watersporten gedaan. Daarnaast is er nog de nodige couleur locale. Jullie zullen er ook spelende kinderen op het strand zien, vrouwen die zeewier verzamelen en mannen die aan hun bootje werken. Wil je meer zien dan alleen het strand? Je kunt o.a. uitstapjes maken naar een hippe beachclub voor de zonsondergang, met een quad het binnenland verkennen of een boottocht maken naar de Blue Lagoon. Natuurlijk kun je ook een kitesurfcursus boeken om de beginselen van deze mooie sport onder de knie te krijgen. Genoeg te doen dus om je hier te vermaken!

Uiteraard is het ook mogelijk om in een andere (luxere) accommodatie te verblijven. Wil je in Jambiani liever in een mooi, kleinschalig, boutique hotel verblijven? Dan is Uzuri Villas iets voor je. Met slechts 6 kamers/suites, allemaal met heerlijk balkon en uitzicht op zee, een mooie inrichting en een zeer betrokken manager is dit hotel absoluut een aanrader.

Dag 16: Amsterdam

Na je laatste ontbijt wordt je naar de luchthaven van Zanzibar gebracht voor de retourvlucht naar Nederland.


Voorbeeldreizen Afrika:


De voorgestelde reizen op mijn website zijn vooral bedoeld als suggesties en zijn slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Laat je inspireren, bepaal je wensen en laat een reisvoorstel op maat maken. Ook als je weet wat je wilt; ik blijf met je meedenken om de perfecte reis samen te stellen.

button reisvoorstelBUTTON VRAAG STELLENBUTTON NAAR HOMEPAGE